• Πολιτική

    Η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της για τυχόν… «καλοκαίρι φωτιά»

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Το καλοκαίρι ξεκινά με κύριο στοιχείο την μεγάλη ένταση στα ελληνοτουρκικά και την ανησυχία για ενδεχόμενη κρίση «επί του πεδίου», δηλαδή στο Αιγαίο και στο προσφυγικό, όμως υπάρχουν και άλλες ανοιχτές προκλήσεις , οι οποίες μελετώνται, προβληματίζουν και αξιολογούνται από την κυβέρνηση και από την εξέλιξη των οποίων θα κριθούν πολλά .Με λίγα λόγια, η αμέσως επόμενη περίοδος κρίνεται κρίσιμη για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Αφενός, αναμένεται το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας με το οποίο ολοκληρώνεται και τυπικά η δεκαετής και πλέον περίοδος των μνημονίων. Από την κυβέρνηση εκδηλώνεται η προσδοκία ότι με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη του στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία έχει περιγραφεί ως μείζων εθνική επιδίωξη από τον πρωθυπουργό.

    Αφετέρου, το κύμα της ακρίβειας, οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές και η αβεβαιότητα που διαπιστώνεται στις δημοσκοπήσεις, δημιουργούν ένα περιβάλλον ρευστότητας, που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση και το επιτελείο του πρωθυπουργού. Κάθε εξέλιξη παρακολουθείται και αξιολογείται από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

    Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, είναι η διαχείριση της αντιπυρικής περιόδου. Οι μνήμες από τα όσα συνέβησαν πέρυσι είναι ακόμη  ζωντανές και το τι θα συμβεί φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τους προφανείς περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους, αλλά και για πολιτικούς, αφού βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο.

    Η τακτική της κυβέρνησης εκδηλώνεται με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τουλάχιστον στο επικοινωνιακό πεδίο και ενώ η προετοιμασία δεν φαίνεται να είναι και δραματικά διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αν εξαιρέσει κανείς την εγρήγορση.

    Δεν είναι σύνηθες να πραγματοποιούνται κλασικές συσκέψεις στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Πρωθυπουργό, για παράδειγμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εξόχως συμβολική αλλά και ενδεικτική κίνηση, έσπευσε στην Πολιτική προστασία αμέσως μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ.

    Η διαχείριση της αντιπυρικής περιόδου, πέρα από την πολιτική σημασία που έχει, στην πορεία προς τις κάλπες, θα έχει και επικοινωνιακή βαρύτητα. Και όπως εύλογα καταλαβαίνει κάποιος, οι όποιες τυχόν εικόνες πυρκαγιάς θα είναι κυρίαρχες μήνες πριν τις εκλογές. Ιδίως αν είναι αρνητικές…

    Διαβάστε επίσης:

    Πιο κοντά φέρνει τις εκλογές ο εθνικός στόχος της “επενδυτικής βαθμίδας”

    Γερμανική «απόβαση» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Σολτς και Μπέρμποκ για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ