• Πολιτική

    Οι κινήσεις της κυβέρνησης για την λύση στο δύσκολο σταυρόλεξο του προσφυγικού

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη


    Αντιμέτωπη με τις δυσκολίες του προσφυγικού-μεταναστευτικού βρίσκεται η κυβέρνηση, που «ζυγίζει» προσεκτικά τις κοινωνικές αντιδράσεις από την μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ασφυκτική κατάσταση στα νησιά, και ταυτόχρονα προωθεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο απονομής ασύλου με το νομοσχέδιο που συζητείται από χθες στην Βουλή.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρό διαχωρισμό προσφύγων που δικαιούνται το άσυλο από τους μετανάστες, που πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία επαναπροωθήσεων, κάτι που ήταν σχεδόν σε αδράνεια επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν το πετύχει αυτό και βελτιωθούν οι χρόνοι στην περίπλοκη διαδικασία, σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αρχίσει την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο πίσω στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

    Κλειδί στη διαδικασία διαχωρισμού όσων δικαιούνται άσυλο από εκείνους που δεν δικαιούνται είναι η εκτίμηση του πόσο «ευάλωτοι» είναι. Με το νομοσχέδιο οι διατάξεις αλλάζουν επί το πιο αυστηρό, προκειμένου να αναστραφεί αυτό που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ που σχεδόν όλοι παρέμεναν στην Ελλάδα, καθώς κρίνονταν ευάλωτοι.

    Πλέον, όλοι οι παράνομα εισελθόντες στην Ελλάδα θα κρατούνται και θα ξεκινάει αμέσως η διαδικασία επιστροφής. Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε στηθεί και ολόκληρο κύκλωμα με γιατρούς, που χαρακτήριζαν ευάλωτους τους μετανάστες, ώστε να δικαιούνται προστασίας.

    Στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση για να μπει τάξη στο χάος, που «γέννησε» και το αίσχος της Μόριας, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη και να πείσει τα κράτη μέλη να δείξουν αλληλεγγύη στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και ανθρωπισμό βοηθώντας όσους το δικαιούνται να κινηθούν προς το εσωτερικό της Ευρώπης.

    Παρ’ όλα αυτά, η Ευρώπη κωφεύει και εμμένει στην συμφωνία του Δουβλίνου, κλείνοντας τα μάτια σε ένα πρόβλημα που είναι σίγουρο ότι θα βρει μπροστά της γιγαντωμένο, αν δεν εγκαταλείψει αυτή την κοντόφθαλμη πολιτική.

    Ασφυκτιούν τα νησιά

    Άμεσος στόχος της κυβέρνησης επίσης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η κυβέρνηση, όμως, έχει αποφασίσει την ισοκατανομή των προσφύγων στις διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, έχει αναλάβει το έργο του συντονισμού των υπηρεσιών, ώστε να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις.

    Στρατόπεδα που έχουν περιέλθει σε αχρηστία θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν κλειστές δομές για τους μετανάστες, έως ότου ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία του επαναπατρισμού τους.



    ΣΧΟΛΙΑ