• Πολιτική

    Η επίσημη πρώτη του Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες: Η δυναμική της χώρας και η βαριά ατζέντα του προσφυγικού

    • Νένα Σώκου

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ποντάροντας στις καλές σχέσεις που έχει χτίσει με τους ξένους ηγέτες μέσω των προσωπικών επαφών στους τρεις μήνες διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής έχοντας στην κορυφή της ατζέντας του το καυτό θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καθίσει στο τραπέζι με τους ομολόγους του ως πρωθυπουργός με διεθνή αποδοχή, αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκει και πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη. «Δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες» είναι η αρχή, με την οποία η Ελλάδα προσέρχεται πλέον σε όλα τα διεθνή fora.

    Οι θέσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τον ρόλο της χώρας είναι ότι «η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας για το Προσφυγικό, για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο, για τη Συρία που έχει φέρει την Άγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική, για τα Βαλκάνια».

    Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, και τονίζουν ότι υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας της Αθήνας (Μέγαρο Μαξίμου, υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας) με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο.

    Η Αθήνα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και βοηθά να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο.

    Παράλληλα, έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, με την οποία διατηρούνται δίαυλοι επαφής σε πολλά επίπεδα, ενώ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το Προσφυγικό.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει στη Σύνοδο επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου (Ιταλία, Ισπανία) που θίγονται από το πρόβλημα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία, που πάει στις Βρυξέλλες χωρίς να αμφισβητείται η παρουσία ή η πολιτική του. Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη (40%) και αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Στο τέλος μια χρονιάς με τέσσερις εκλογές, τα δημοσιονομικά του 2019 κλείνουν με πλεόνασμα, ενώ ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πλήρως εγκριθεί από τους θεσμούς. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση φόρων και επιστροφή στην ανάπτυξη έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από τους εταίρους μας. Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα – ιδίως στο θέμα της πράσινης ενέργειας. Η χώρα έχει εδώ και εκατό μέρες θετική δημοσιότητα στα ξένα ΜΜΕ.

    «Πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε, αλλά για να δείξουμε πού θέλουμε να είναι η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (15:00 ώρα Βρυξελλών). Νωρίτερα (12:00 τοπική ώρα) θα πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.



    ΣΧΟΛΙΑ