• Πολιτική

    Οι κινήσεις της Αθήνας στο «διπλωματικό πόκερ» με αντίπαλο την Τουρκία

    • NewsRoom
    Δένδιας

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Στην προσπάθεια να εντείνει την διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας αλλά και να εκμεταλλευτεί η ίδια προς όφελός της αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας που προκάλεσαν οι αμφιλεγόμενες κινήσεις της Άγκυρας σε όλη την περιοχή, κινείται η Αθήνα.

    Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται πολυμερείς συνεργασίες με γειτονικές χώρες, δημιουργώντας μια ισχυρή διπλωματική συμμαχία, στην οποία θα συμμετέχουν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ μέχρι χώρες του αραβικού κόσμου. Παράλληλα, στις προτεραιότητες βρίσκονται οι συμφωνίες για τον EastMed, το ξεπάγωμα των διαπραγματεύσεων με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ και η διεύρυνση των σχημάτων συνεργασιών.

    Κάπως έτσι, ο Ιανουάριος αναμένεται να είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός μήνας, με συνεχείς ουσιαστικές διπλωματικές δραστηριότητες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

    Άλλωστε, ήδη από σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε μια κίνηση με ιδιαίτερη διπλωματική σημασία, επέλεξε να περάσει την γιορτή στο Φανάρι, ενώ δέχεται τα «πυρά» του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την συνάντησή του με τον στρατηγό Χαφτάρ. Παράλληλα, την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για την κατάσταση στην περιοχή.

    Στις 30 Δεκεμβρίου, είναι προγραμματισμένη συνάντηση στη Ρώμη μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας για να συζητήσουν για την επιτάχυνση της οριοθέτησης της μεταξύ μας ΑΟΖ.

    Με το «καλημέρα» της επόμενης χρονιάς, στις 2 Ιανουαρίου, θα πέσουν οι υπογραφές στο Ζάππειο για τον αγωγό East Med, μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και οι υπογραφές με την Ιταλία.

    Θα ακολουθήσει στις 4 και 5 Ιανουαρίου, η διευρυμένη τριμερή συνάντηση Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας με τη συμμετοχή και της Γαλλίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

    Στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις ΗΠΑ όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. Στην ατζέντα των θεμάτων θα τεθούν επί τάπητος και οι τουρκικές προκλήσεις.

    Στις 29 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Κυριάκου  Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στα Ηλύσια Πεδία.



    ΣΧΟΛΙΑ