• Πολιτική

    ZakynthosGate: Το σκάνδαλο της αγοράς 15.000 στρεμμάτων, οι «hot» συνομιλίες της ΚΥΠ, η Λιβανέζα και ο ΣΥΡΙΖΑ

    Η Τζουμάνα Μπεσάρα


    Πρόκειται για μία υπόθεση στην οποία είναι μπλεγμένοι όλοι: ΚΥΠ, αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ (ένας δικηγόρος και ένας τέως αναπληρωτής υπουργός), ο τέως εμίρης του Κατάρ και οι δύο Λιβανέζοι εκπρόσωποί του, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και δύο δημοσιογράφοι με μισθούς, όπως λέγεται, για τον ένα 15.000 ευρώ ανά μήνα. Και στη μέση μια τεράστια έκταση στην Ζάκυνθο 15.000 στρεμμάτων.

    Και φυσικά όλα αυτά αποκαλύφθηκαν τυχαία.

    Προ ετών ο κοριός της ΚΥΠ παρακολουθούσε διαφόρους υπόπτους σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, για την περίφημη υπόθεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (τότε υπήρχαν φήμες περί δολοφονίας του οι οποίες φυσικά αποδείχθηκε ότι ήταν μυθεύματα).

    Η τύχη της ΚΥΠ

    Όμως τελείως τυχαία οι άνθρωποι της ΚΥΠ “έπεσαν” πάνω σε “hot” συνομιλίες Λιβανέζων και Ελλήνων  που αφορούσαν την αγοραπωλησία μια μεγάλης έκτασης στην Ζάκυνθο,  σε εταιρία συμφερόντων του τέως Εμίρη του Κατάρ.

    Η τεράστια δασική έκταση μεταβιβάστηκε φαστ τρακ στην PIMANA AE, συμφερόντων Al Thani με τη χρήση ενός εγγράφου της περιόδου της Ενετοκρατίας!  Τα αφεντικά της PIMANA είναι ο κ. Κριστιάν Κομέρ (Christian Comair) και η κ. Τζουμάνα Μπεσάρα (Joumana Bechara). Και οι δύο είναι υπήκοοι Λιβάνου.

    Με ένα έγγραφο του 1700 και με μια βεβαίωσή του ελληνικού δημοσίου ότι δεν έχει δικαιώματα στο κομμάτι που πουλήθηκε, χιλιάδες στρέμματα δημοτικής-δημόσιας γης, μα και ιδιωτικές εκτάσεις δόθηκαν προς «επένδυση»!

    Λίγο αργότερα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, κάτοικοι και η εκκλησία καταθέσαν ασφαλιστικά μέτρα για αυτή την υπόθεση.

    Φάκελοι ύψους 2,5 μέτρων για το ZakynthosGate

    Από τις 4 Νοεμβρίου 2016 ο φάκελος βρίσκεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς  ενώ τα αδικήματα εναντίον των εμπλεκομένων προσώπων αφορούν την απάτη από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κ.ά.

    Η ανακρίτρια μάλιστα που διερευνά την υπόθεση λέγεται οτι έχει στο γραφείο της φακέλους ύψους 2,5 μέτρων που περιέχουν τις συνομιλίες, όλων όσοι ενεπλάκησαν στην αγοραπωλησία της έκτασης. Πωλητών, αγοραστών, δικηγόρων, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , δημοσιογράφων κλπ.

    Πρόκειται για μια μυθιστορηματική ιστορία με Λιβανέζους επενδυτές (οι οποίοι είναι οι εκπρόσωποι στην Ελλάδα του τέως εμίρη του Κατάρ) , καταπατήσεις δασικής έκτασης, μοναστήρια που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, πρώην κυβερνητικούς που τρομάζουν μπροστά στο ενδεχόμενο να καθίσουν στο σκαμνί και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να μπει η υπόθεση στο αρχείο και να μην ασχοληθεί η Δικαιοσύνη.

    Πώς ξεκίνησε όλη η ιστορία του ZakynthosGate

    Πριν από πέντε χρόνια λοιπόν, το 2014 ο συνταξιούχος του ΝΑΤ κ. Γιώργος Χάρος πούλησε μία δασική έκταση 15.000 στρεμμάτων που βρίσκεται στη ΒΔ Ζάκυνθο σε Λιβανέζους επενδυτές. Ανάμεσά τους εκκλησίες, τρία χωριά αλλά και το ιστορικό «Ναυάγιο». 

    Η γη πουλήθηκε στην εταιρεία PIMANA A.E., και τότε είχε παρουσιασθεί  ως επένδυση του τέως εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί.  Τα συμβόλαια έγιναν στις 7 Μαΐου του 2014.

    Όμως πριν περάσουν δύο χρόνια, είχαν ασκηθεί προσφυγές από Μοναστήρια της Ζακύνθου. Οι εισαγγελείς  άρχισαν να ψάχνουν και έκαναν  φύλλο και φτερό τα συμβόλαια ιδιοκτησίας, τα συμβόλαια αγοραπωλησίας, τα  τοπογραφικά που παρουσιάστηκαν.

    Με την βοήθεια της ΚΥΠ που ήδη είχε ηχογραφήσει τις συνομιλίες των ενδιαφερομένων, ο εισαγγελέας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον έξι ατόμων, ανάμεσα τους ο κ. Γ. Χάρος, οι αγοραστές και εκπρόσωποι της εταιρείας PIMANA A.E, Κριστιάν Κομέρ (Christian Comair) και Τζουμάνα Μπεσάρα (Joumana Bechara) , της συμβολαιογράφου Αθηνών Νικολέττας Γ.-Ψ. κα.

    Στην συνέχεια από τον κοριό της ΚΥΠ αποδεικνύεται οτι τα δύο πρώην κυβερνητικά στελέχη, ενώ από την μία εμφανίζονταν να «τρέχουν» την επένδυση, από την άλλη χρησιμοποιούσαν την επιρροή τους για να μπει ο φάκελος της υπόθεσης στο αρχείο….

    Και σύστηναν δικηγόρους στους επενδυτές για να είναι έτοιμοι. 

    Μάλιστα στα χέρια της Δικαιοσύνης υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο, που χωρίς να κρατούν τα προσχήματα μιλάνε μεταξύ τους και ψάχνουν τρόπους να καλύψουν τα νώτα τους….

    Ο ένας από τους δύο κυβερνητικούς έφυγε νωρίς από τη θέση που κατείχε στο Μαξίμου, ο έτερος παρέμεινε και μάλιστα ανέλαβε χαρτοφυλάκιο αναπληρωτή υπουργού.

    Το τι θα δείξει στο τέλος η ανακριτική έρευνα, είναι άγνωστο.

    Το σίγουρο είναι ότι με την υπόθεση ασχολείται ανακριτής.

    Όταν λοιπόν στη Ζάκυνθο «έσκασε» η είδηση ότι έρχονται οι Λιβανέζοι για επενδύσεις, και ακούστηκε ότι συμμετέχει και ο  πρώην εμίρης του Κατάρ, οι Ζακυνθινοί άρχισαν να ψάχνονται.

    «Πού είναι, βρε παιδιά, αυτή η έκταση, 15.000 στρέμματα; Ποιος είναι γαιοκτήμονας στο νησί μας;»

    «Στην Αναφωνήτρια», ήταν η απάντηση.

    Και αμέσως κινητοποιήθηκαν  οι καλόγεροι της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Κρημνών, αφού η έκταση ήταν στην περιοχή τους, εκεί που το μοναστήρι είχε δικά του βοσκοτόπια.

    Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Κρημνών

    Άρχισε λοιπόν να ξετυλίγεται το κουβάρι, καθώς κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ζακύνθου.

    Από τα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψε ότι ο κ. Γ. Χάρος είχε στην ιδιοκτησία του  79 στρέμματα καλλιεργήσιμα χωράφια και άλλα 1.000 στρέμματα αγριάδας και δασικά εδάφη.

    Τα υπόλοιπα στρέμματα (σχεδόν 13.500) έχουν άλλους ιδιοκτήτες. Ζακυνθινούς από τις κοινότητες Εξωχώρας, Μαριών, Αναφωνητρίας και Βολιμών, την  Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Κρημνών και είναι κοινοτικά βοσκοτόπια του Δήμου Ζακίνθου με τοπογραφημένα όρια.

    Παράλληλα οι καλόγεροι πέτυχαν τα εξής: Τον Ιούλιο του 2015 το  Μονομελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, με απόφαση του κατέρριψε  τους ισχυρισμούς του πωλητή ότι ήταν δική του η έκταση των 15.000 στρεμμάτων και απαγόρευσε στην  Pimana S.A. οποιαδήποτε νομική και πραγματική μεταβολή της έκτασης μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου.

    Η  Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το 2014 ύστερα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γαληνού Μπρη – άσκησε ποινικές διώξεις για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος όλων των συντελεστών της αγοραπωλησίας.

    Τον Μάιο του 2018 το  Πολυμελές  Πρωτοδικείο Ζακύνθου ζήτησε να υπάρξει  πραγματογνωμοσύνη σχετικά με τον προσδιορισμό της θέσης, της έκτασης και των ορίων του Κάτου Αϊ-Γιώργη των Κρημνών, διατάσσοντας την επανάληψη της δίκης σχετικά με το αίτημα αναγνώρισης της νομής του ναού επί τμήματος της πωληθείσης εκτάσεως.

    Τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

    Τα δυο κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν στο τηλέφωνο και μάλιστα σε μία από τις συνομιλίες τους (Ιανουάριο 2016) ο ένας έριχνε το φταίξιμο στον άλλο, για το τι πήγε λάθος στην υπόθεση ….

    Μάλιστα το στέλεχος ένα στέλεχος που είναι δικηγόρος στο επάγγελμα κατηγορούσε τον άλλον ότι σύστησε στους Λιβανέζους δικηγόρο «απατεώνα» πάνω στο φόβο του «να μην πάμε όλοι φυλακή». Διότι  αυτός ο δικηγόρος κατέθεσε στον Οικονομικό Εισαγγελέα, ένα φάκελο που περιείχε πλαστή γνωμοδότηση του πρώην κυβερνητικού στελέχους ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι «καθαρή» και χωρίς προβλήματα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, είχαν συστήσει στον Tζαμάλ Τζορατλύ,  στέλεχος της εταιρείας PIMANA, και στην Τζουμάνα Μπεσάρα γνωστό ποινικολόγο των Αθηνών  «για να τους προστατεύσει».

    Στις συνομιλίες των δύο πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται πολλά και ενδιαφέρονται, όπως ότι δουλεύουν για να σώσουν την υπόθεση χωρίς να πληρώνονται, με την ελπίδα να πληρωθούν όταν τελειώσει….

    Ενώ συζητούσαν και για την πλαστογραφία και παραποίηση εγγράφων, αφού όπως έλεγαν ο ποινικολόγος στο υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα παραδεχόταν ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι η κυριότητα δεν ανήκει στον πωλητή….

    Η μηνυτήρια αναφορά

    Η μηνυτήρια αναφορά εναντίων της «Πιμάνα Α.Ε.» που κατέθεσαν εκείνη  λίγο μετά το 2014 η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, και η Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, μεταξύ άλλων υπογράμμιζε : «Κύριος μέτοχος, (άρα ουσιαστικός ιδιοκτήτης), με κυρίαρχο ποσοστό συμμετοχής (άνω του 95%) στην εταιρεία αυτή, δυνάμει του υπ’ αριθμ. 1.370/4-12-2012 καταστατικού, (ΦΕΚ 14062/7-12-2012), (σχετ. 3), εμφανίζεται ο Κριστιάν (Christian) Κομέρ (Comair), κάτοικος  Λιβάνου.

    Ο ίδιος περαιτέρω εμφανίζεται ως κύριος μέτοχος ικανού αριθμού εταιρειών που εδρεύουν στη Χώρα μας, όπως των παρακάτω: – «P.M.C REAL ESTATE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Λεωφ. Βασ. Σοφίας 14. – «OFF WHITE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ» , με έδρα την Αθήνα, οδ. Μητροπόλεως, αρ. 72. – «CAPRICE ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έδρα τον Δήμο Κρωπίας Αττικής, 3ο χιλ. Λεωφ. Βάρης – Κορωπίου. – «PIMAKRI (ΠΙΜΑΚΡΙ) ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45. – «PIMACO (ΠΙΜΑΚΟ) ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45. – «PIMARA (ΠΙΜΑΡΑ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45. – «PIMA-MAR (ΠΙΜΑ –ΜΑΡ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45. – «PIMA (ΠΙΜΑ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45. 2 – «PIMANA (ΠΙΜΑΝΑ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», με έδρα την Αθήνα, οδ. Ευτυχίδου, αρ. 45. – «PIMANSO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ». – «PIMA – GATE (ΠΙΜΑ – ΓΚΕΗΤ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»



    ΣΧΟΛΙΑ