• Πολιτική

    Οι εννέα ομάδες ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

    • Newsroom
    Ντόναλντ Τραμπ-Τζο Μπάιντεν

    Ντόναλντ Τραμπ-Τζο Μπάιντεν


    Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις αμερικανικές εκλογές. Κάθε ψήφος είναι σημαντική, ωστόσο χάρη στο Σώμα Εκλεκτόρων, ορισμένες ψήφοι στην Αμερική έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλες. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, συχνά γίνονταν λόγος για συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων που οι υποψήφιοι χρειάζονταν απεγνωσμένα προκειμένου να εξασφαλίσουν την νίκη.

    Για παράδειγμα το 1990 ήταν οι λεγόμενες Soccer Moms, μαμάδες πλήρους απασχόλησης και στη δεκαετία του 2000 οι Nascar Dads, λευκοί άνδρες, συνήθως μεσήλικες, της εργατικής τάξης ή της κατώτερης μεσαίας τάξης, στη Βόρεια Αμερική. Τώρα, σε μια ολοένα και πιο διαφορετική (αλλά πολωμένη) χώρα που διαδηλώνει τόσο την πανδημία όσο και για την οικονομική κρίση, ποιες θα είναι οι ψήφοι που χρειάζονται περισσότερο ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν;

    Με στοιχεία από αναλυτές και δημοσκόπους, το Bloomberg κατέληξε σε εννέα ομάδες που πιθανότατα θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του 2020.

    Τα άτομα που συγκέντρωσε δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος. Όπως και το 2016, μία λεπτή κλωστή – ακόμη και ένα ποσοστό της τάξης του 1% – σε ορισμένες πολιτείες έχει σημασία.

    Στην πολιτεία της Φλόριντα, για παράδειγμα, οι Πορτορικανοί που μετακόμισαν στην πολιτεία μετά τον τυφώνα Μαρία μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο. Σε άλλες πολιτείες, οι “Double Haters” – οι ψηφοφόροι που δεν θέλουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους- θα μπορούσαν να είναι καθοριστικοί. Και οι ψήφοι των “Shy Trumpers” -ψηφοφόροι που ντρέπονται να αποκαλύψουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν τον Τραμπ- θα ακυρώσουν τις ψήφους των “Swinging Seniors” που είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον Τραμπ για τον Μπάιντεν;

    DOUBLE HATERS

    Χαρακτηριστικά: κυρίως απογοητευμένοι προοδευτικοί, εκ των οποίων το 60% έχει ηλικία μεταξύ 18 έως 34 και το 27% από 35 έως 49

    Το 2016 τα επιτελεία του Τραμπ και της Κλίντον αγωνίστηκαν με σθένος για την συγκεκριμένη ομάδα: άτομα που δεν τους άρεσε κανένας από τους δύο υποψήφιους αλλά ήταν πιθανό να ψηφίσουν. Η εκστρατεία του Τραμπ τους χαρακτήρισε Double Haters, και τις τελευταίες μέρες κινήθηκαν αποφασιστικά προς αυτόν. Φέτος, οι Double Haters θα μπορούσαν για άλλη μια φορά να παίξουν μεγάλο ρόλο στον αγώνα – ωστόσο, οι ψηφοφόροι με αρνητικές απόψεις για τον Τραμπ και τον Μπάιντεν είναι μία διαφορετική ομάδα σε σχέση με την προηγούμενη φορά.

    Μια δημοσκόπηση της Civiqs διαπιστώνει ότι είναι κυρίως νέοι, απογοητευμένοι προοδευτικοί οι οποίοι, αν ψήφισαν στις δημοκρατικές εκλογές, τάχθηκαν συντριπτικά  υπέρ του Bernie Sanders (69%). Πολλοί δεν χαρακτηρίζονται ως Δημοκρατικοί ή το κάνουν απρόθυμα: το 52% είναι ανεξάρτητοι, το 40% είναι Δημοκρατικοί και το 8% είναι Ρεπουμπλικάνοι. Αλλά ο Μπάιντεν βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση όσον αφορά αυτούς τους εχθρικούς ψηφοφόρους από ό, τι πριν από τέσσερα χρόνια η Κλίντον. Η Civiqs διαπιστώνει ότι οι Double Haters προτιμούν τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ σε ποσοστό 58% προς 4%. Οι υπόλοιποι λένε ότι ψηφίζουν κάποιον άλλο ή δεν είναι σίγουροι ποιον θα ψηφίσουν.

    SHY TRUMPERS

    Χαρακτηριστικά: Υποστηρικτές του Τραμπ που διστάζουν να αποκαλύψουν τις πολιτικές τους θέσεις σε δημοσκοπήσεις, συνεργάτες και φίλους

    Το 2016, οι αναλύσεις δεδομένων για τον Τραμπ εντόπισαν μια ομάδα ψηφοφόρων που τάσσονταν υπέρ του και σκόπευαν να τον ψηφίσουν, αλλά ντρέπονταν να το παραδεχθούν στις δημοσκοπήσεις.  Ο Τραμπ μάλιστα είχε πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις το 2016. Αυτό οφείλονταν στους Shy Trumpers;

    Υπάρχει διαφωνία σχετικά με το αν εξακολουθούν να υπάρχουν Shy Trumpers – ή αν υπήρξαν ποτέ. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ήταν εκεί το 2016, αλλά δεν υπάρχουν πια, επειδή οποιαδήποτε κοινωνική κατακραυγή για όποιον υποστήριξε τον Τραμπ εξαφανίστηκε μόλις τον αγκάλιασε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Άλλοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο Shy Trumper ήταν αποτέλεσμα κακής δημοσκόπησης που έκτοτε διορθώθηκε. Ακόμα άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας Τραμπ, πιστεύουν ότι αυτοί οι ντροπαλοί υποστηρικτές παραμένουν. Αν αυτό είναι αλήθεια, θα μπορούσαν για άλλη μια φορά να επηρεάσουν την εκλογική κούρσα.

    TIRED TRUMPERS

    Χαρακτηριστικά: Υποστηρικτές της πολιτικής του προέδρου, Ρεπουμπλικάνοι και ανεξάρτητοι, οι οποίοι έχουν κουραστεί από αυτόν

    Οι πολιτικοί αναλυτές μπερδεύτηκαν από μια ανωμαλία που εμφανίστηκε στις δημοσκοπήσεις του επιτελείου του Τραμπ. Μία σειρά δημοσκοπήσεων έδειξε ότι είναι περισσότεροι οι ψηφοφόροι που εγκρίνουν τις πολιτικές του από αυτούς που σχεδιάζουν να τον ψηφίσουν το Νοέμβριο. Αυτό είναι πρωτοφανές στην πρόσφατη πολιτική ιστορία. Οι θετικές αξιολογήσεις λειτουργούσαν πάντα ακόμη και στην πρόθεση ψήφου, κάτι που διαισθητικά έχει νόημα: Εάν εγκρίνετε τις πολιτικές ενός προέδρου, πιθανότατα θα τον ψηφίσετε ξανά.

    Οι δημοσκόποι κάνουν εικασίες σχετικά με το κενό αυτό και η πιο πιθανή εξήγηση είναι οι “Tired Trumpers” – Ρεπουμπλικάνοι και ανεξάρτητοι που τους άρεσε η καλή οικονομία, η κρίση του Τραμπ και αρχικά τους άρεσε η ιδέα ότι θα έρθει στην Ουάσινγκτον και θα ταρακουνήσει τα πράγματα, αλλά έχουν εξαντληθεί και είναι απογοητευμένοι από τη συμπεριφορά του. Εάν ο πρόεδρος δεν μπορεί να βρει τρόπο να κερδίσει και πάλι αυτή την ομάδα, θα δυσκολευτεί.

    RACIAL JUSTICE VOTERS

    Χαρακτηριστικά: Οι Αμερικανοί της αριστεράς που έχουν ξεσηκωθεί από την πολιτική δράση και τις διαμαρτυρίες που προκάλεσε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, ηλικίας κατά κύριο λόγο κάτω των 40

    Οι διαμαρτυρίες που προκάλεσε αυτό το καλοκαίρι η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από έναν αστυνομικό στη Μινεάπολη έχουν ήδη αλλάξει την πολιτική στάση των Αμερικανών σε θέματα ρατσισμού και αστυνομικής βίας. Θα ενεργοποιήσουν ένα νέο κύμα ψηφοφόρων; Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί. Καθώς η οικογένεια του Φλόιντ και άλλοι ενθάρρυναν τους διαδηλωτές, ορισμένες ομάδες Δημοκρατικών είδαν αύξηση του αριθμού των ατόμων που έγιναν μέλη και εθελοντές.

    Η ισχυρή υποστήριξη για τους μαύρους προοδευτικούς υποψηφίους όπως ο Jamaal Bowman και ο Mondaire Jones στις δημοκρατικές εκλογές, είναι μια άλλη ένδειξη της πιθανής δύναμης αυτής της ομάδας. Αλλά θα στραφούν σε έναν 77χρονο λευκό άντρα που συνέταξε το νομοσχέδιο για το έγκλημα το 1994 και την συνεργάτιδα του, πρώην εισαγγελέα; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας σε βασικές πολιτείες από την Τζόρτζια έως την Αριζόνα.

    MINORITY MOLD-BREAKERS

    Χαρακτηριστικά: Μαύροι και Ισπανοί ψηφοφόροι, κυρίως άνδρες, που υποστηρίζουν τον Τραμπ

    Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες που υπάρχουν να κερδίσει ο Τραμπ την πλειοψηφία των Μαύρων και των Λατίνων ψηφοφόρων, καθώς στοχεύει στην επανεκλογή του. Οι προοπτικές του να προσελκύσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες ψηφοφόρων ήταν λιγοστές ακόμη και πριν ο Μπάιντεν εξασφαλίσει για την αντιπροεδρία την γερουσιαστή της Καλιφόρνιας Καμάλα Χάρις. Το status της Χάρις ως της πρώτης Μαύρης γυναίκας και της πρώτης Αμερικανο-ασιάτισσας που πήρε το προεδρικό εισιτήριο ενός μεγάλου κόμματος, είναι πιθανό να ενθουσιάσει ένα εκλογικό σώμα που επιθυμεί εναγωνίως να δει διαφορετικά πρόσωπα στην Ουάσινγκτον.

    Ωστόσο, ο Τραμπ ανέκαθεν ανέφερε ότι οι Δημοκρατικοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν τους Μαύρους και Ισπανόφωνους Αμερικανούς δεδομένους, ενώ δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που τους είχαν υποσχεθεί εδώ και καιρό: θέσεις εργασίας που πληρώνουν, σχολεία που λειτουργούν και ένα ποινικό σύστημα  δίκαιο. Το 2016, ο Τραμπ κέρδισε το 8% των Μαύρων ψηφοφόρων και το 28% των Ισπανών, ξεπερνώντας την απόδοση του πρώην Ρεπουμπλικανικού προεδρικού υποψηφίου Mitt Romney στις συγκεκριμένες ομάδες, το 2012. Η υποστήριξη του Τραμπ από τις μειονότητες ήταν ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των νέων και εκείνων που δεν είχαν πτυχίο, λέει ο καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Ντέιβιντ Μπάρκερ, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε μια μελέτη για τους Μαύρους ψηφοφόρους. Το επιτελείο του Τραμπ στοιχηματίζει ότι φέτος μπορεί να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές τις ομάδες.

    CORONAVOTERS

    Χαρακτηριστικά: Ρεπουμπλικάνοι και “χαμηλών τόνων” Δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι για τους οποίους η αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Ηλικίες άνω των 55 ετών.

    Αρχικά, η πανδημία ενίσχυσε το βαθμό στήριξης προς τον Τραμπ. Ωστόσο, καθώς ο αποτυχημένος χειρισμός της κρίσης από την κυβέρνησή του έγινε εμφανής, και τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξήθηκαν, έρευνα από την εταιρεία δεδομένων Optimus διαπίστωσε ότι ενεργοποιήθηκαν δύο ομάδες ψηφοφόρων που αποτελούν απειλή για την προεδρία του: Ρεπουμπλικάνοι για τους οποίους ο κοροναϊός ήταν το τελευταίο οχυρό και Δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι ψηφοφόροι που δεν ψηφίζουν πάντα, αλλά που λένε στους δημοσκόπους ότι η πανδημία θα τους οδηγήσει από τον καναπέ στο παραβάν για την ψηφοφορία του Νοεμβρίου.

    SWINGING SENIORS

    Χαρακτηριστικά: Κυρίως λευκοί, με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στις βασικές εκλογικές περιφέρειες, ηλικίας 65 και άνω

    Τα τελευταία χρόνια, καμία ομάδα ψηφοφόρων δεν ήταν πιο σταθερά Ρεπουμπλικανική από τους ηλικιωμένους – ειδικά τους λευκούς ηλικιωμένους. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι, το 2016, ο Τραμπ κέρδισε τους ψηφοφόρους με 13 πόντους συνολικά, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κέρδισε τους λευκούς ψηφοφόρους κατά 20 πόντους. Αλλά αυτή η δύναμη έχει εξαφανιστεί.

    Κανένα γκρουπ δεν μετατοπίστηκε πιο δυναμικά στον Μπάιντεν από τους ηλικιωμένους. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ και ο Μπάιντεν συνδέονται περισσότερο με τους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών. Και επειδή οι ηλικιωμένοι αποτελούν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σε πολιτείες μάχης, όπως η Φλόριντα, η Αριζόνα και το Μίσιγκαν, θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικοί παράγοντες των εκλογών – αν παραμείνουν με τον Μπάιντεν και δεν επιστρέψουν στον Τραμπ πριν από το Νοέμβριο.

    HURRICANE MARIA REFUGEES

    Χαρακτηριστικά: 400.000 Πορτορικανοί που εγκαταστάθηκαν στη Φλόριντα μετά από τον τυφώνα Μαρία το 2017, και αποτελούν πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα Λατίνων της πολιτείας. Περιλαμβάνει κυρίως ενήλικες εργαζόμενους και παιδιά

    Αφού ο Τυφώνας Μαρία κατέστρεψε το Πουέρτο Ρίκο το 2017, περίπου 400.000 Πορτορικανοί μεταφέρθηκαν στη Φλόριντα, πολλοί εγκαταστάθηκαν γύρω από το Ορλάντο και άλλαξαν την πολιτική σύνθεση της περιοχής. Οι Πορτορικανοί ανταγωνίζονται τώρα τους Κουβανούς όσον αφορά την μεγαλύτερη ομάδα Λατίνων της πολιτείας.

    Μία δημοσκόπηση των Ρεπουμπλικάνων δείχνει ότι αν τα 2/3 των 400.000 είχαν συμμετάσχει στις εκλογές του 2016 και είχαν ψηφίσει σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, (υπέρ των Δημοκρατικών έναντι των Ρεπουμπλικανών 70% προς 30%), τότε ο Τραμπ δεν θα είχε κερδίσει τη Φλόριντα.

    Οι Δημοκρατικοί σπεύδουν να καταχωρήσουν του Πορτορικανούς προκειμένου να ψηφίσουν. Στο Μαϊάμι και την Τάμπα, οι διαφημίσεις του Μπάιντεν στην ισπανική γλώσσα περιλαμβάνουν έναν αφηγητή με κουβανέζικη προφορά, αλλά στην αγορά του Ορλάντο, η προφορά του αφηγητή είναι του Πουέρτο Ρίκο.

    Ωστόσο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα της Φλόριντα διαπίστωσε ότι 220.000 από αυτούς τους νέους κατοίκους της Φλόριντα δεν έχουν ακόμη εγγραφεί. Και το να φτάσουν στις κάλπες θα είναι δύσκολο. Πολλοί αγωνίζονται να βρουν σταθερές θέσεις εργασίας και κατοικία. Άλλοι εργάζονται σε πολλές δουλειές ή αγωνίζονται να ξεπεράσουν τα εμπόδια της γλώσσας. Όλοι έχουν μεταναστεύσει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η πανδημία αποτελεί ένα πρόσθετο εμπόδιο.

    FLORIDA’S NEWLY ENFRANCHISED

    Χαρακτηριστικά: Μερικοί από τους 1,4 εκατομμύρια κατοίκους της Φλόριντα, με προηγούμενες καταδίκες για κακουργήματα, οι οποίοι απέκτησαν και πάλι δικαίωμα ψήφου το 2018 — με όρους που επιβάλλονται από το κράτος

    Το 2018, οι ψηφοφόροι της Φλόριντα πέρασαν την Τροπολογία 4, η οποία αποκατέστησε τα δικαιώματα ψήφου για 1,4 εκατομμύρια κατοίκους που είχαν προηγουμένως καταδικαστεί για κακούργημα. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε ορόσημο για τα δικαιώματα ψήφου: Σχεδόν 1 στους 5 Μαύρους ενήλικες στην πολιτεία δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Εάν ακόμη και ένα τμήμα αυτού του πληθυσμού εκμεταλλευόταν την ευκαιρία να ψηφίσει, θα μπορούσε να αλλάξει τα εκλογικά αποτελέσματα της Φλόριντα, ίσως αποφασιστικά.

    Ωστόσο, πέρυσι, ο κυβερνήτης των Ρεπουμπλικανών, Ron DeSantis και το νομοθετικό σώμα των Ρεπουμπλικάνων, συνεργάστηκαν για να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που υπονομεύει την Τροπολογία 4, απαιτώντας από τους πρώην καταδικασμένους να επιστρέψουν όλα τα εκκρεμή πρόστιμα και τα δικαστικά τέλη προκειμένου να ψηφίσουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1 εκατομμύριο πρώην καταδικασθέντες, οι οποίοι οφείλουν συλλογικά περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τις εκλογές, εκτός εάν αποπληρώσουν τα πρόστιμά τους (δύσκολο να γίνει, δεδομένου ότι καμία κεντρική βάση δεδομένων του κράτους δεν παρακολουθεί καθυστερημένα χρέη).

    Ομάδες υπεράσπισης πολιτικών δικαιωμάτων χαρακτήρισαν το νέο νόμο ως έναν αντισυνταγματικό «φόρο δημοσκόπησης» και προχώρησαν σε μήνυση για να τον σταματήσουν. Τον Μάιο, ένας δικαστής των ΗΠΑ καταδίκασε το «σύστημα πληρωμών προς ψήφο» της Φλόριντα και αποφάσισε ότι η πολιτεία δεν μπορούσε να απαγορεύσει στους πρώην καταδικασθέντες να ψηφίσουν. Αλλά τον Ιούλιο, ένα ομοσπονδιακό εφετείο σταμάτησε την εγγραφή ψηφοφόρων της ομάδας, αποδεχόμενη το αίτημα του DeSantis και εβδομάδες αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέλεξε να μην παρέμβει.

    Παρά τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών, ορισμένοι πρώην καταδικασθέντες θα μπορούν να ψηφίσουν αυτό το φθινόπωρο – αν και κανείς δεν είναι σίγουρος πόσοι θα το πράξουν.



    ΣΧΟΛΙΑ