ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη δική της απάντηση στη ρηματική διακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης κατέθεσε στον ΟΗΕ η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, με αφορμή την ένσταση της Τρίπολης για τη δημοσίευση χαρτών που αφορούν την παραχώρηση δύο θαλάσσιων οικοπέδων νοτιοδυτικά της Κρήτης στην εταιρεία Chevron.
Στην ελληνική απάντηση αποτυπώνονται τα ακριβή όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως αυτά προσδιορίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επισημαίνεται ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας φτάνει στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, ενώ γίνεται αναφορά και στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο (τμηματική) και την Ιταλία.
Η Λιβύη, μέσω της ρηματικής διακοίνωσης, είχε προχωρήσει σε έντονη διαμαρτυρία κατά της Αθήνας, καταγγέλλοντας τη δημοσίευση των χαρτών στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την παραχώρηση των εν λόγω οικοπέδων στην αμερικανική ενεργειακή εταιρεία.
Με αυτή την κίνηση, η Τρίπολη επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, το οποίο στερείται νομικής υπόστασης και δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ε. Αγαπηδάκη: Πώς η τεχνολογία «κλειδώνει» την πρόληψη στα παιδιά – Το σχέδιο για το Doom Scrolling και τη «φτώχεια της περιόδου»
- Metlen: Μέχρι το τέλος του 2026 έτοιμες και οι έξι μοναδες στο Βόλο
- Ψηλά την ατζέντα η διαστημική στρατηγική – Εκτοξεύονται νέοι δορυφόροι, εντείνονται οι επενδύσεις
- Πλαίσιο: Νέα επένδυση 68 εκατ. ευρώ στα πρότυπα της Amazon
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.