• Πολιτική

    Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν επί της αρχής το σχέδιο Κλεισθένης, αλλά ο Καμμένος διαφωνεί τώρα με την απλή αναλογική!

    Πάνος Καμμένος

    Πάνος Καμμένος


    Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσει τις ρυθμίσεις του σχεδίου «Κλεισθένης Ι» που αφορούν την απλή αναλογική για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, την ώρα που το κόμμα του ψήφιζε «ναι» επί της αρχής στην σχετική επιτροπή όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο!

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, σχετικά με την θέσπιση της απλής αναλογικής στις ερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση, διαφοροποιούμενος στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για επιβολή απλής αναλογικής.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ΑΝΕΛ: «Ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, παρότι η ψήφος είναι κατά συνείδηση, ότι – όπως και ο πρώην δήμαρχος Πάρου κ. Ραγκούσης είναι υπέρ του 3% – αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών και θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό».

    Εάν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν την διάταξη αυτή, δεν θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς δεν το ψηφίζουν τα άλλα κόμματα.

    Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο όχι μόνον δεν μεταρρυθμίζει την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντίθετα την απορρυθμίζει και του επισήμανε πως θα οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία, επιβαρύνοντας τη ζωή των πολιτών.

    Σχολιάζοντας την προωθούμενη ρύθμιση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πατούλης επισήμανε στον κ. Καμμενο πως σε περίπτωση που ισχύσει, οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα καθώς θα καλούνται να συναλλάσσονται καθημερινά με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο.

    Ιδιαίτερα εστίασε στο ενδεχόμενο να αποκτήσουν πρόσβαση στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης οι «δυνάμεις των άκρων» και πολιτικοί εκφραστές του λαϊκισμού, του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους, όπως ανέφερε, κυρίως για περιοχές της χώρας που είναι εθνικά «ευαίσθητες». Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη να μπει ένα πλαφόν στο ποσοστό εισόδου παρατάξεων στα δημοτικά συμβούλια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άγρια κόντρα Σκουρλέτη – Πατούλη στη Βουλή



    ΣΧΟΛΙΑ