• Ελλάδα

    “Βγαίνει” το οικονομικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη;

    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ


    Το φιλόδοξο σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ έκανε κάποιους να… σηκώσουν το φρύδι τους.

    Έχοντας καεί από τον “χυλό” του πάλαι ποτέ προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί είδαν με καχυποψία τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για δημιουργία 700.000 θέσεων εργασίας σε βάθος πενταετίας, με ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στο 4% του ΑΕΠ, αμφισβητώντας ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

    Είναι ίσως κατανοητή αυτή η καχυποψία, με δεδομένο ότι εδώ και χρόνια η ελληνική οικονομία παρέπαιε, ενώ ακόμα και φέτος που δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, η ανάκαμψη αυτή είναι αναιμική. Αρκετοί δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον και οι υποσχέσεις για αλματώδη ανάπτυξη τους φαίνονται μη ρεαλιστικές, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών που φέρνουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια “καθηλωμένη” γύρω στο 1%. /

    Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή είναι πράγματι εφικτό να δούμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον;

    Κι όμως, γίνεται. Σε πρόσφατη μελέτη της η Eurobank ξεχωρίζει τους τρεις παράγοντες στους οποίους, εφόσον δοθεί η απαραίτητη προσοχή, θα ενισχυθεί η παραγωγικότητα της χώρας μας, διευκολύνοντας την “εκτόξευση” της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι παράγοντες αυτοί είναι: η σημαντική αύξηση της εισροής επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, η παροχή κινήτρων στους νέους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού για να επιστρέψουν στην Ελλάδα, και η ανάπτυξη και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι δίνει σημασία και στους τρεις αυτούς παράγοντες, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από το εξωτερικό, η οποία έχει γίνει “σημαία” του κόμματός του τα τελευταία χρόνια, ως η πλέον ισχυρή δέσμευση για μία μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όμως επενδύσεις με capital controls και με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε αξιολόγηση junk δεν είναι εύκολο να έρθουν. Έτσι, το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει εκ βάθρων αλλαγές με αναπτυξιακό πρόσημο που θα καταστήσουν τη χώρα μας ασφαλή και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με λιγότερη γραφειοκρατία, με πλήρη άρση των capital controls, με ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, και το κυριότερο, με μία φιλική προς τις επενδύσεις κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο δεν θα θέτει εμπόδια στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, όπως αυτή στο Ελληνικό, αλλά απεναντίας θα βοηθά με κάθε τρόπο στην υλοποίησή τους, ώστε να καρπωθεί η ελληνική οικονομία τα οφέλη αυτών των επενδύσεων.

    Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η μελλοντική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση του Δημοσίου από τις αγορές. Παράλληλα, η αγορά θα κινηθεί, κι έτσι οι τράπεζες θα μπορούν και πάλι να δώσουν δάνεια για να ενισχύσουν τον ιδιωτικό τομέα, ενώ με τη σειρά του ο ιδιωτικός τομέας θα μπορέσει να αποπληρώσει μέρος των “κόκκινων” δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες, απελευθερώνοντάς τις από αυτό το δυσβάσταχτο βάρος.

    Με άλλα λόγια, το όραμα του προέδρου της ΝΔ είναι ένας “ενάρετος κύκλος”, στον οποίο όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας θα βοηθούν ο ένας τον άλλο και θα οδηγούν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χιλιάδες θέσεις εργασίας, αυξημένη καταναλωτική ισχύ, εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών, κανονικοποίηση της οικονομίας.

    Όχι, δεν είναι ένα νέο “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, ούτε μία σουρεαλιστική εξαγγελία από αυτές που συνηθίζονται στη ΔΕΘ. Είναι ένα σχέδιο που μπορεί να βγει, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και να μην υπάρχουν τα ιδεοληπτικά εμπόδια που βάζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε κάθε προσπάθεια να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι εφικτοί, στο μέτρο που τους επιτρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με το βλέμμα στην επανεκκίνηση διαλόγου για το Κυπριακό η συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρατικοδίαιτα επιδόματα VS κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα: Περνά το crash test των αγορών ο Κ.Μητσοτάκης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις;



    ΣΧΟΛΙΑ