• Ελλάδα

    Το επικίνδυνο παιχνίδι του Καμμένου με την Τουρκία


    Αν κανείς αναρωτιόταν γιατί το Μαξίμου είχε επιβάλει… αφωνία στον Πάνο Καμμένο το τελευταίο διάστημα, χθες λύθηκε η απορία του, ακούγοντας τον υπουργό Άμυνας να καταφέρεται κατά της Τουρκίας με φρασεολογία τύπου “αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν”, “θα πάρουν το μάθημά τους”, “θα τους τσακίσουμε”. Φρασεολογία που θυμίζει περισσότερο… νταή σε νυχτερινό κλαμπ, παρά υπουργό Άμυνας.

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα πολύ λεπτό σημείο, όπου ένα μικρό συμβάν μπορεί να πυροδοτήσει μία μεγάλη αντίδραση και η κατάσταση να κλιμακωθεί πολύ γρήγορα και απρόβλεπτα. Το πρώτο που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ψυχραιμία. Γι’ αυτό και όταν συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, η κυβέρνηση δεν κήρυξε τον… πόλεμο στην Τουρκία, αλλά κινήθηκε μέσω της διπλωματικής οδού, αναζητώντας συμμάχους στο εξωτερικό. Δεν υπήρξε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία, και οι επίσημες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ήταν σε χαμηλούς τόνους. Ακριβώς επειδή η κλιμάκωση δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας.

    Ένα μήνα μετά, η επίσημη στάση της κυβέρνησης είναι ελαφρώς πιο επιθετική, με τις “πλάτες” των Ευρωπαίων ηγετών που στήριξαν ευθέως την Ελλάδα στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών, προκαλώντας την οργή του Ταγίπ Ερντογάν. Η έντονη αντίδραση του Μαξίμου στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, τον οποίο χαρακτήρισε “σουλτάνο”, είναι ενδεικτική αυτής της αυξημένης “αυτοπεποίθησης” της κυβέρνησης.

    Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά ενθάρρυναν τον Πάνο Καμμένο να σπάσει τη σιωπή του. Και είναι σίγουρο πως, ακούγοντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να μιλάει με αυτόν τον τρόπο για τη γείτονα χώρα, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να… σπάσουν το κεφάλι τους στον τοίχο. Και μάλιστα μόλις ένα 24ωρο μετά το υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σαφώς από τους υπουργούς του νηφαλιότητα όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά! Όμως άντε να το εξηγήσεις αυτό στον παρορμητικό και αμετροεπή Πάνο Καμμένο…

    Δυστυχώς, οι δηλώσεις αυτού του τύπου είναι “βούτυρο στο ψωμί” της Άγκυρας, και αυτό το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση, όμως γνωρίζουν επίσης ότι δεν μπορούν να απομονώσουν τον Πάνο Καμμένο, γιατί έτσι θα ρίσκαραν την κατάρρευση της κυβέρνησης, αφού η σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος εξαρτάται από τη στήριξη των ΑΝΕΛ. Κι έτσι, αντί να αποδοκιμάζουν ανοιχτά τις δηλώσεις αυτές, τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να δώσουν εναλλακτικές ερμηνείες στα λόγια του, επιδιώκοντας να τα “μαλακώσουν” – αλλά μάλλον δεν πείθουν κανέναν.

    Και το χειρότερο είναι ότι τέτοιες “κορώνες” ο Πάνος Καμμένος σίγουρα θέλει να πει πολλές ακόμα. Όσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στις δημοσκοπήσεις φαίνονται να μένουν κάτω από το 3%, τόσο ο πρόεδρός τους θα σηκώνει τους τόνους για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει να το κάνει: με εθνικολαϊκιστικές κραυγές, τις ίδιες που έφεραν τους ΑΝΕΛ στη Βουλή – αυτά όμως ήταν πριν γίνει συγκυβέρνηση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Λαμπίρης (ΤΑΙΠΕΔ) για ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον από επενδυτές υψηλής ποιότητας-Σε 10 ημέρες ο διαγωνισμός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού θα κάνει Πάσχα ο Αλέξης Τσίπρας;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Εξελίξεις στην υπόθεση Λαγούδη: Ένα μαύρο κομποσκοίνι εξετάζουν οι Αρχές



    ΣΧΟΛΙΑ