• Ελλάδα

    ΣτΕ: Την ερχόμενη εβδομάδα αποφασίζει για το άσυλο του πρώτου Τούρκου

    Τούρκοι


    Να μεταχθεί ενώπιον τους ο Τούρκος αξιωματικός για να εκθέσει ο ίδιος τις θέσεις του, ζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα μέλη του Τμήματος Αναστολών πριν αποφανθούν εάν θα αναστείλουν ή όχι το πολιτικό άσυλο που του έχει χορηγηθεί.

    Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση του Τμήματος Αναστολών διεκόπη για το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης οπότε και ο Τούρκος πιλότος αναμένεται να οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    Ακολούθως οι δικαστές θα αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ή εάν θα απορρίψουν την προσφυγή του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα, με την οποία ζητά να ανασταλεί η χορήγηση του ασύλου, έως ότου κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ (με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης) η κύρια κυβερνητική προσφυγή για ακύρωση της απόφασης χορήγησης ασύλου.

    Η συζήτηση έχει προσδιοριστεί για τις 4 Μαϊου.

    Ο Τούρκος S.O., συγκυβερνήτης στο ελικόπτερο με το οποίο έφτασαν παράνομα στην Αλεξανδρούπολη οι συνολικά 8 στρατιωτικοί, την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ήταν ο πρώτος που κατάφερε να κερδίσει άσυλο στη χώρα μας. Όμως, μετά την κυβερνητική προσφυγή, το Διοικητικό Εφετείο, με προσωρινή διαταγή «πάγωσε» το άσυλο του πιλότου, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί ξανά σε καθεστώς κράτησης.

    Σήμερα, στη συνεδρίαση του Τμήματος Αναστολών, οι συνήγοροι του Τούρκου (Νικ.Αλιβιζάτος, Σπ.Τσακυράκης και μέλη της νομικής υπηρεσίας της Ελληνικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες) επικαλέστηκαν την απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα έκδοσης των 8 αξιωματικών. Στο σκεπτικό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί κράτος δικαίου και συνεπώς οι στρατιωτικοί κινδυνεύουν να μην έχουν μία δίκαιη δίκη.

    Οι συνήγοροι του Δημοσίου αντέτειναν ότι «η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου διότι έχει μία εκλεγμένη κυβέρνηση σε βάρος των οποίων πήραν τα όπλα οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί».
    «Εκλεγμένη κυβέρνηση ήταν και του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Αυτό όμως δεν αρκεί για να θεωρηθεί και κράτος δικαίου», ανταπάντησαν οι συνήγοροι του Τούρκου.

    Επιπλέον υποστήριξαν ότι δεν έχει αποδειχθεί, βάσει των στοιχείων που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές ότι εκείνος ή οι υπόλοιποι 7 στρατιωτικοί, συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και σε όσα τους καταλογίζει η γείτονα χώρα.

    Παρέμβαση υπέρ των Τούρκων έκανε στο ΣτΕ ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον Πειραιά με αίτημα ασύλου οι 17 Τούρκοι που αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απευθείας το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει το άσυλο στους 8 Τούρκους αξιωματικούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρανίκας: Κατσαπλιάδες, δοσίλογοι του εμφυλίου η κεντροδεξιά μαφία



    ΣΧΟΛΙΑ