• Ελλάδα

    Πόλεμος νεύρων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς-Διαψεύδει η κυβέρνηση ότι οδηγούνται στο δικαστήριο

    • NewsRoom


    Από νωρίς το πρωί της Τρίτης πληροφορίες έκαναν λόγο για μεταφορά στα δικαστήρια της Αδριανούπολης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί από Τούρκους στον Έβρο και κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

    Ωστόσο πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διέψευσε την πληροφορία που μετέδωσε το κρατικό ΑΠΕ ότι οι δυο Έλληνες αξιωματικοί, που κρατούνται στις φυλακές τής Αδριανούπολης, θα μεταφερθούν στο δικαστήριο.

    Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο Έλληνας πρέσβης δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. «Δεν υπάρχει καμία μεταγωγή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Το επόμενο διάστημα θα ξέρουμε το κατηγορητήριο. Θεωρούμε το θέμα διμερές αλλά η πορεία της διευθέτησης του προβλήματος θα εξαρτηθεί από τις εισαγγελικές αρχές της Τουρκίας».

    Η πληροφορία ανέφερε ότι θα οδηγηθούν στο δικαστήριο για να καταθέσουν τους κωδικούς pin των κινητών τους τηλεφώνων. Εκείνο που, ίσως, συμβεί είναι να κληθούν από τον εισαγγελέα για δώσουν κάποια στοιχεία.

    Οι δύο Έλληνες συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές την 1 Μαρτίου στην περιοχή Καστανιών στον Έβρο. Πρόκειται για τον ανθυπολοχαγό Αγγελο Μητρετώδη και λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, με την κατηγορία ότι εισήλθαν παράνομα σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

    Πληροφορίες, όχι ιδιαίτερα πειστικές υποστήριζαν ότι θα ερωτηθούν για τα… πιν των κινητών τους, ενώ οργιάζει και η φημολογία για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους Κούρδους που κρατά η ελληνική πλευρά, αυτούς που συνέλαβε λίγο πριν την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα.

    Υπενθυμίζεται βέβαια ότι τα κινητά τους τηλέφωνα ήταν από την πρώτη στιγμή στα χέρια των τουρκικών Αρχών, οι οποίες τα έχουν κάνει φύλλο και φτερό. Συγκεκριμένα είχαν σταλεί στη διεύθυνση Χωροφυλακής στην Άγκυρα όπου εξετάστηκε το περιεχόμενο τους (φωτογραφίες και βίντεο), καθώς οι Τούρκοι έκαναν λόγο ακόμα και για κατασκοπία.

    Τζέφρι Πάιατ: Οι ΗΠΑ είναι πλήρως προσηλωμένες στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών

    «Οι ΗΠΑ είναι πλήρως προσηλωμένες στο θέμα των δύο στρατιωτικών, είμαστε πολύ υποστηρικτικοί στην προσέγγιση που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα για την διατήρηση της επικοινωνίας με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί ταχέως». Αυτό δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ από την Ανδραβίδα όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει την πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος 2018.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη μεσολάβηση του Εμίρη του Κατάρ για τους 2 στρατιωτικούς

    Για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας, συζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Εμίρη του Κατάρ, σε συνάντησή τους.

    Οπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω με τον Εμίρη τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής περιοχής της Μεσογείου, να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για την Τουρκική επιθετικότητα και να ζητήσω και τη δική του μεσολάβηση, τη δική του παρέμβαση, προκειμένου να λυθεί το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων αξιωματικών από τους Τούρκους, έτσι ώστε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Πατρίδα τους».

    Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου

    Η υπόθεση των δύο έχει οδηγήσει τη σχέση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου και, συνεπακόλουθα, τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού στα όριά τους.

    Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, στην υπόθεση των «δύο» έχει εμπλακεί και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Ηδη η καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

    Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μια θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει και δεν θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια», δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο κ. Κοτζιάς

    Συνεχής ενημέρωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρέμβαση Αμερικανού πρέσβη για τους Έλληνες στρατιωτικούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα καψόνια των Τούρκων στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Δεν τους αφήνουν να δουν τους γονείς τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανήσυχοι οι δικηγόροι για τους Έλληνες στρατιωτικούς: «Ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες»

     



    ΣΧΟΛΙΑ