Ελλάδα

Reuters: Ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να τα τινάξει όλα στον αέρα για να κερδίσει ψήφους

  • NewsRoom

Φωτογραφία: Marlene Awaad/Bloomberg


Ο Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί την προεκλογική στρατηγική κατά γράμμα τους τελευταίους έξι μήνες, βγάζοντας την χώρα από τα μνημόνια και επιλύοντας μια διαμάχη δεκαετιών με γειτονική χώρα, αναφέρει σε άρθρο του το Reuters, σημειώνοντας ωστόσο -με βάση τις δημοσκοπήσεις- ότι αυτά δεν είναι αρκετά για να του δώσουν την νίκη στις εκλογές.

«Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ «παρά τα δύο μεγάλα project με την υπογραφή του από το καλοκαίρι, τις ενδείξεις ότι η οικονομία βγαίνει από την πολυετή βαθιά ύφεση και την πρόθεση των επενδυτών να δανείσουν».

Το άρθρο κάνει αναφορά στο 2015, λέγοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας εξελέγη με μία αριστερή ατζέντα και υπόσχεση να απορρίψει τη λιτότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «υπέκυψε στα αιτήματα των πιστωτών και επαναπροσδιορίστηκε ως κονφορμιστής».

Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό αναφέρουν στο Reuters πως η στρατηγική του τώρα πλησιάζει στο σημείο στο οποίο η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και να αντισταθμίσει τον πόνο του μνημονίου – ένα σχέδιο, που στοχεύει όπως λέει, σε «δίκαιη ανάπτυξη».

Από την ώρα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας κινείται πιο ελεύθερα δημοσιονομικά, προκειμένου να αποφύγει νέες περικοπές σε συντάξεις, να μειώσει τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας και των επιχειρήσεων και να ελαφρύνει κάποιες από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ αύξησε τον κατώτατο μισθό, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία κατά 11%. Παράλληλα θέλει να παρατείνει τη διάρκεια ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ για πέντε νησιά με τεράστιες προσφυγικές ροές και να διευκολύνει τις αποπληρωμές χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το Reuters σημειώνει επίσης ότι ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο έως το 2020 καθώς και συνταγματικές αλλαγές για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας, κάτι που είναι σημαντικό για τους αριστερούς ψηφοφόρους του.

Δύο αξιωματούχοι προσθέτουν στο πρακτορείο ότι μεταξύ των σχεδίων είναι και η επέκταση των δυτικών χωρικών υδάτων στα 12 από τα έξι μίλια.

«Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αμβλύνει τις εθνικιστικές αντιδράσεις για τη Μακεδονία και να καταστήσει δυνατή τη δημιουργία αποκλειστικών οικονομικών ζωνών γύρω από την Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, αλλά θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει σημαντικές εντάσεις με την Τουρκία» παρατηρεί το πρακτορείο.

Στόχος όλων των παραπάνω είναι να μειωθεί βεβαίως και η διαφορά απέναντι στη ΝΔ πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, που θα είναι το πρώτο επίσημο τεστ.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα» δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων. Ο στόχος είναι να κλείσουμε το κενό στις Ευρωεκλογές και να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις εθνικές στη συνέχεια» πρόσθεσε.

Ωστόσο, παραμένει ακόμη ένα ερώτημα: Το κατά πόσον ο πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει πλέον αρκετή εμπιστοσύνη από τους Ευρωπαίους εταίρους του για να χαλαρώσει περαιτέρω το ζωνάρι και να κερδίσει ψήφους. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν πως αν και η χώρα αναμένεται να πετύχει και φέτος τους δημοσιονομικούς στόχους, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι αργή.

Στην τελευταία συνάντηση του EWG, της οποίας είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, «η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική», σχολίασε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα κάνει πίσω σε πολλούς τομείς. Το γενικό πολιτικό κλίμα είναι βεβαίως θετικό για τον Τσίπρα και για αυτό που πέτυχε στο Μακεδονικό, αλλά αυτό δεν είναι οι αγορές, δεν μπορείς να αλλάξεις το ένα με το άλλο» σημείωσε.

Από την πλευρά του και ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Markit Economics παρατηρεί: «Υπάρχει μία λεπτή γραμμή που η Ελλάδα πρέπει να προσέξει να μην περάσει». Οι αγορές, εξηγεί, κατανοούν ότι είναι προεκλογική περίοδος, αλλά η Αθήνα πρέπει να αποδείξει ότι συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και μετά τα μνημόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Ο ηττοπαθής Τσίπρας δεν τόλμησε να επαναλάβει πως θα κερδίσει τις ευρωεκλογές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νέο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα: Από αριστερός πυρπολητής δεσμευμένος στην συνεργασία με ΕΕ και ΗΠΑ