• Ελλάδα

    Το πιο αυστηρό μήνυμα του συλλαλητηρίου: H Μακεδονία δεν περνάει

    Πολίτες από όλη την Ελλάδα προσέρχονται με πανό και ελληνικές σημαίες στο συλλαλητήριο για την ονομασία των Σκοπίων, προκειμένου να μην υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής χώρας, στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


    To πόσοι ήταν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγμα για να φωνάξουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι ένα θέμα που μάλλον θα μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες, αφού η εκτίμηση της ΕΛΑΣ για 140.000 συμμετέχοντες δεν είναι απλά χαμηλή, αλλά αστεία. Όμως πιο σημαντικό από τον αριθμό τους ήταν το μήνυμα που έστειλαν – και αυτό θα μας απασχολήσει όχι μόνο για τις επόμενες μέρες, αλλά για πολλούς μήνες ή και χρόνια.

    Το μήνυμα αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές: καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ονομασία της γειτονικής χώρας που να περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”, χωρίς να ρωτήσει τους πολίτες. Και οι πολίτες μίλησαν χθες – φώναξαν, θα λέγαμε. Φώναξαν ότι οι σχεδιασμοί που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες θα αποτύχουν παταγωδώς αν δε νομιμοποιηθούν από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, προφανώς με ένα δημοψήφισμα.

    Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς: γίνεται ένα συλλαλητήριο να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της χώρας; Κι όμως, γίνεται. Γίνεται, όταν πρόκειται για ένα τόσο μαζικό συλλαλητήριο (και μάλιστα χωρίς τις ακρότητες στις οποίες “πόνταρε” ενδεχομένως το Μαξίμου για να στιγματίσει τους συμμετέχοντες ως “ακραίους”), το οποίο μάλιστα πήρε έκταση και στα διεθνή ΜΜΕ. Δεν πρόκειται για μία εκδήλωση εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά για ένα συλλαλητήριο που είδε όλος ο κόσμος. Και όλος ο κόσμος έμαθε ότι οι Έλληνες δεν ονομασία της ΠΓΔΜ που να περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”.

    Το θέμα, βέβαια, είναι αν το έμαθε το Μαξίμου. Γιατί η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου ήταν, όπως και με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, απαξιωτική. Μία αντίδραση αντανακλαστική, σαν έτοιμη από καιρό. Κι όμως, η επίδραση του συλλαλητηρίου είναι ήδη ορατή στην κυβέρνηση, από τα σχόλια των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και του ίδιου του Καμμένου, που το χαρακτήρισε “ψυχή” των Ελλήνων. Το ρήγμα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βαθαίνει, οι πιέσεις για το Σκοπιανό εντείνονται, και κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν είδε και δεν άκουσε τι έγινε χθες, ούτε να παρερμηνεύσει το μήνυμα των συγκεντρωμένων. Ένα μήνυμα μαζικό, καθαρό, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Ένα μήνα βαθιά εθνικό, βαθιά λαϊκό, βαθιά δημοκρατικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κωνσταντοπούλου για συλλαλητήριο: Σήμερα οι πολίτες έκαναν τους φασίστες να φαίνονται θλιβερά μυρμήγκια

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Πώς είδε ο γερμανικός Τύπος το χθεσινό συλλαλητήριο της Αθήνας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαξίμου: Τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές παρέμειναν ευσεβείς πόθοι



    ΣΧΟΛΙΑ