• Ελλάδα

    «Καμπανάκι» στην κυβέρνηση για εργασιακά, κοινωνικά επιδόματα και οφειλές προς ιδιώτες

    ESM

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Η «μάχη» για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έχει ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να μετρά τις δυνάμεις της εν όψει και της επικείμενης συνάντησης του EuroWorking Group.

    Από την μια, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών στο μέτωπο του εργασιακού, καθώς μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνεται η δύσκολη, από ιδεολογικής άποψης για την κυβέρνηση, αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο (την διαδικασία λήψης αποφάσεων για απεργία), αλλά και τις συλλογικές συμβάσεις.

    Από την άλλη, το πρόβλημα των κοινωνικών επιδομάτων δεν έχει λυθεί, καθώς αναζητούνται 100 εκατομμύρια ευρώ από τον Προϋπολογισμό, ενώ η υλοποίηση των αναγκαίων κονδυλίων για τη χρηματοδότησή τους είναι απαραίτητη. Στο μικροσκόπιο των Θεσμών, εξάλλου, έχουν μπει στρεβλώσεις που παρατηρούνται για παράδειγμα στο πώς κατανέμεται το κονδύλι για τα οικογενειακά επιδόματα, αφού κατά την άποψη των ξένων τεχνοκρατών

    Στο πρόβλημα ήρθε να προστεθεί ο χαμηλότερος από το αναμενόμενο ρυθμός ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο.

    Πάντως, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν θα είναι δεσμευτικά, άρα οι αλλαγές θα μπορούν να μετατεθούν για αργότερα χωρίς να προκαλέσουν εμπλοκή στην αξιολόγηση, κατά την φόρμουλα που χρησιμοποιήθηκε στη δεύτερη αξιολόγηση όπου τα σκληρά μέτρα μετατέθηκαν για το 2018 και το 2019.

    Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η στάση του ΔΝΤ, το οποίο μπορεί να ζητήσει μέτρα εδώ και τώρα. Για τον λόγο αυτό στην Κυβέρνηση επιθυμούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους το ταχύτερο δυνατόν.

    Παράλληλα, κινητικότητα υπάρχει και στο μέτωπο της καταβολής των υποδόσεων που αφορούν στην αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και αφορά αρχικά το ποσό των 800 εκ. ευρώ. Θεωρείται, ωστόσο, δύσκολο να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια που απομένουν για να μπορεί να δρομολογηθεί το επόμενο 2ο πακέτο των 800 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα.

    Μια πρώτη, σημαντική εικόνα αναμένεται να υπάρχει στο EWG της Δευτέρας, ενώ δεν αποκλείεται να διενεργηθεί τηλεδιάσκεψη πριν από αυτό, παράλληλα με τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Επίτροπο Μοσκοβισί την προσεχή Τρίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ