• Ελλάδα

    Εγκρίθηκε από τη Βουλή η δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης στον Ελαιώνα

    • NewsRoom

    Ελαιώνας – αποτεφρωτήριο


    Πέρασε σήμερα από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στον Ελαιώνα. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια την ελληνική κοινωνία, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές στη χώρα μας, λόγω της άρνησης της Εκκλησίας να δεχθεί αποτεφρωτήρια εντός των χριστιανικών κοιμητηρίων και των περιορισμό που έθεταν οι νόμοι του κράτους μέχρι σήμερα. Όλο αυτό είχε ως  αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν την αποτέφρωση από την ταφή, να καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού.

    Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που ψηφίστηκε από τη βουλή, περιλαμβάνεται άρθρο, με το οποίο αλλάζει η χρήση γης και διευθετούνται χωροταξικές εκκρεμότητες που απαιτούνταν για να ξεκινήσει η κατασκευή του κέντρου αποτέφρωσης.    Ο χώρος βρίσκεται στον Ελαιώνα και έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αθηναίων.

    Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται: «Επιτρέπεται εφεξής, η χωροθέτηση Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στους οριζόμενους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής του Ελαιώνα, με τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις».

    Πρόκειται για μια έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο υπό κατασκευή τζαμί με είσοδο από την λεωφόρο Αθηνών.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει κάνει ο δήμος, το αποτεφρωτήριο θα περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις χιλίων περίπου τ.μ. με κόστος κατασκευής 1,5 εκατ. ευρώ.

    Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο περίπου χίλιοι Έλληνες μεταφέρονται στην Βουλγαρία,προκειμένου να αποτεφρωθούν με κόστος σχεδόν 3.000 ευρώ. Στην Αθήνα, το κόστος υπολογίζεται να ανέρχεται σε 500 ευρώ, επομένως η απόσβεση της επένδυσης αναμένεται σε διάστημα δύο ετών.

    Το όλο θέμα ήδη έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, ενώ το φθινόπωρο θα εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

    Η επένδυση θα γίνει με σύμπραξη ιδιώτη και όπως έχει τονίσει η αρμόδια αντιδήμαρχος θα γίνει ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσα στους επόμενους μήνες προκειμένου να αναδειχθεί ο ιδιώτης που θα συνεργαστεί με το δήμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ‘Εκαναν «μεγάλη ζωή» ενώ δήλωναν άνεργοι τα μέλη του κυκλώματος της «ντόπας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Βόμβα από ΣτΕ: Ακυρώνει την υπουργική απόφαση για το ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Σπίρτζης: Αφαίρεση άδειας για όσους προκαλούν ατυχήματα μιλώντας σε κινητό ή πετώντας ένα τσιγάρο



    ΣΧΟΛΙΑ