• Ελλάδα

    Μετανάστευση: Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα

    Μετανάστες


    Όσο μαίνεται η δύσκολη εμπόλεμη κατάσταση σε Μέση Ανατολή και Αφρική, τόσο η μετανάστευση προς Ευρώπη θα αυξάνεται. Πέραν αυτών, όμως, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας που δεν έχουμε υπολογίσει: η κλιματική αλλαγή.

    Η ιταλική ακτοφυλακή προχώρησε χθές σε διάσωση 550 προσφύγων, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, ο συνολικός αριθμός θανάτων στη Μεσόγειο έχει ανέβει σε 4.271-σε σύγκριση με 3.777 στο σύνολο της περσινής χρονιάς.

    Η πρόσφατη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αφρικανικές χώρες με στόχο τη μείωση της μετανάστευσης φαίνεται πως αργεί να δείξει αποτέλεσμα. Ενώ έχει σημειωθεί μείωση των παράνομων αφίξεων από την Τουρκία, τον τελευταίο καιρό οι αφίξεις από τις χώρες της Αφρικής έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Η κλιματική αλλαγή απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση σχετικά με τη μετανάστευση ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με προβλέψεις, η άυξηση των θερμοκρασιών σε όλη την Αφρική θα σημειωθεί πολύ ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά την υπόλοιπη διάρκεια του 21ου αιώνα.

    Παράλληλα, παρά τη σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται στη Δυτική Αφρική – 33 εκατομμύρια – δεν έχει μειωθεί από το 2000. Καθώς η Ευρώπη, η Κίνα και η Ινδία πρόκειται να αντιμετωπίσουν δημογραφική πτώση τα επόμενα χρόνια, η Δυτική Αφρική εισέρχεται στην πιο εκρηκτική φάση αύξησης του πληθυσμού. Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις του Ο.Η.Ε., ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής θα έχει υπερτετραπλασιαστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, από τα  360 εκατομμύρια (σήμερα) σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια.

    Η απότομη αλλαγή στo κλίμα της Δυτικής Αφρικής θα μπορούσε να καταστρέψει την επισιτιστική ασφάλεια και τις προοπτικές για όποια οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Με ελλιπή τεχνολογία και υποδομές για την πρόβλεψη και την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, οι παραγωγοί της Δυτικής Αφρικής αναμένεται να αντιμετωπίσουν εκτεταμένη καταστροφή των καλλιεργειώνν την ίδια ώρα που η ζήτηση θα εκτοξεύεται.

    Είναι εξαιρετικά πιθανό λοιπόν, η πείνα να οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση σε μια κλίμακα που ξεπερνά κατά πολύ τις τρέχουσες ροές προς την Ευρώπη. Εάν τελικά τα ποσοστά υποσιτισμού μείνουν σταθερά, μέχρι το 2100 θα υπάρχουν 160 εκατομμύρια πεινασμένοι και απελπισμένοι πολίτες στη Δυτική Αφρική, ένα ποσό ίσο με όλους μαζί τους σημερινούς κατοίκους του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.

    Ο συνδυασμός εμπόλεμων συρράξεων, κλιματικής αλλαγής, έλλειψης φαγητού και ηγετικής πρωτοβουλίας, δυναμιτίζει το σκηνικό και θρέφει ένα νέο κύμα μετανάστευσης που αναμένεται να επισκιάσει ό,τι έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Hello, is this planet Earth?». Οι 17 συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον αστροναύτη Tim Peake (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Twitter πανηγυρίζει την άφιξη #obama_athens: τα πιο αστεία tweets (τουλάχιστον μέχρι τώρα)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους στη Μεσόγειο



    ΣΧΟΛΙΑ