• Ελλάδα

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

    • NewsRoom


    Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό χαρακτήρισε το ζήτημα των εισροών που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης ήταν εκείνος ο οποίος έθεσε σχετικό ερώτημα στον πρωθυπουργό, με θέμα «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Βαρουφάκης είπε πως θα πρέπει, ως χώρα, να ντρεπόμαστε για αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια και γενικά για το πως συμπεριφερόμαστε στο μεταναστευτικό.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, «Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πυρκαγιές, όπως αυτή που στοίχισε τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι αναπόφευκτες, όταν στοιβάζεις χιλιάδες ανθρώπους υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Καταυλισμοί όπως αυτός στη Μόρια δεν συνάδουν με τις αρχές ενός πολιτισμένου φιλελεύθερου κράτους. Κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον αδυσώπητο στρατηγό χειμώνα, ανυπεράσπιστοι απέναντι στο κρύο και στη βροχή».

    «Έλληνες κάτοικοι της Λέσβου συνεχίζουν να υπομένουν τη γειτνίαση, καθώς και την ταύτιση του τόπου τους στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης με καταυλισμούς- στρατόπεδα συγκέντρωσης, που δεν συνάδουν ή που καταστρατηγούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

    Στη συνέχεια, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει: «Σας ερωτώ, κύριε πρωθυπουργέ, ποια η διαφορά της δικής σας πολιτικής, από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία εντάχθηκε πλήρως στη λογική του Συμφώνου Μέρκελ – Ερντογάν, που είχε φιλοσοφία την κανονικοποίηση των κακουχιών των μεταναστών ως μέσο αποτροπής έλευσης και άλλων μεταναστών, δηλαδή πρόληψη μέσω αποτροπής; Προτίθεστε να κλείσετε τη Μόρια; Πότε επιτέλους η πολιτεία θα προβεί στο αυτονόητο βήμα της δημιουργίας πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οι οικογένειες των μεταναστών να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες, με όφελος, τόσο για τις κοινωνίες, όσο και για τους ίδιους; Ή τελικά η Μόρια θα είναι η βάση του υποδείγματος το οποίο θα κλωνοποιηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα με τείχη και φράχτες;».

    Κάνοντας μια σύγκριση με το 2015, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ζήτημα μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό. Όπως τόνισε συγκεκριμένα, «Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύροι».

    Αναλυτικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στο ερώτημα του κ. Βαρουφάκη ως εξής:

    «Άλλο οι πρόσφυγες και άλλο οι οικονομικοί μετανάστες, ας αναγνωρίσουμε ότι, με βάση τα πραγματικά στοιχεία, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πρωτίστως είναι μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό. Το 2015, Σύροι που εγκατέλειπαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αντιπροσώπευαν περίπου το 75% των εισερχομένων στη χώρα μας. Σήμερα, όμως, Σύροι είναι 2 στους 10. Το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί, μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική. Η πλειονότητα όσων μπαίνουν σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη», είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας τα εξής: «Eίναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται πιο εύκολα στην αρχή, παρά όταν έχει γιγαντωθεί. Είναι παράδοξο να ασκείται κριτική από αυτούς που πυροδότησαν το πρόβλημα, είτε από ανικανότητα, είτε από ιδεοληψία. Επί τέσσερα χρόνια επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα και οι περισσότερες ήταν εθελοντικές επιστροφές. Εμείς παραλάβαμε 69.386 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, ενώ επί μια τετραετία, απορροφήθηκαν μόνο το 25% των ευρωπαϊκών πόρων».

    O πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για «μια πολιτική χλευασμού και μηδενικής προστασίας των συνόρων μας. Μια πολιτική αδράνειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας, που οδήγησε σε σκηνές, όπως αυτές της Ειδομένης και της Μόριας».

    Στις τέσσερις δράσεις που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο αναφορικά με τις εισροές μεταναστών αναφέρθηκε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι αφορούν στην «καλύτερη προστασία των συνόρων, ταχύτερο σύστημα ασύλου, ανακούφιση των νησιών με αρτιότερη διαχείριση και διάχυση του μεταναστευτικού φορτίου στην επικράτεια. Οι έλεγχοι στα σύνορα εντείνονται, η διαδικασία ασύλου επιταχύνεται και τα νησιά μας αποφορτίζονται με οργανωμένο τρόπο, με την ευθύνη του κράτους και αυτά περιλαμβάνονται σε ένα σχέδιο τεσσάρων δράσεων», είπε χαρακτηριστικά.

    Οι τέσσερις δράσεις

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε λεπτομερώς στις τέσσερις δράσεις της κυβέρνησης:

    «Κίνηση πρώτη:

    -Καθιερώνεται ένα νέο συμπαγές αυστηρό, αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων και χωρίς περιθώριο κατάχρησής του. Πρώτη φορά η χώρα αποκτά ένα νόμο για ζητήματα που απαιτούν διεθνή προστασία.

    -Τέλος στην αναρχία και παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής για πρώτη φορά, όταν αλλοδαποί δεν συμμορφώνονται με τη μεταφορά τους σε άλλες δομές παραπέμπονται στη διαδικασία επιστροφής.

    -Επιταχύνεται η διαδικασία διοικητικής και δικαστικής κρίσης των αιτήσεων ασύλου. Καταργείται έναν εκ των τεσσάρων βαθμών κρίσης και ενισχύουμε τις επιτροπές προσφυγών.

    -Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες παραμένουν στο σύστημα, αλλά δεν συμμορφώνονται, η αίτηση τους εξετάζεται ταχύρρυθμα εντός τεσσάρων ημερών. Ευάλωτοι θα είναι, πλέον, μόνο όσοι αναφέρονται στην οδηγία. Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως μέτρο ευαλωτότητας. Στο σύστημα θα παραμένουν μόνο όσοι επιθυμούν πραγματικά την προστασία.

    Δεύτερον, εντός του 2020 εντάσσουμε 40.000 αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχεία και 16.000 σε προγράμματα απασχόλησης. Μεταβάλλουμε το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ για να ξεχωρίσει επιτέλους η ήρα από το στάρι.

    Τρίτον, η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα εγκαθιστούμε περισσότερα παρατηρητήρια εντατικοποιούμε την επιτήρηση του Εβρου στα θαλάσσια σύνορα ενισχύουμε τις δυνάμεις του Λιμενικού με περισσότερα πλωτά μέσα. Προσλαμβάνουμε 400 υπαλλήλους στην υπηρεσία ασύλου για να αυξήσουμε την ταχύτητα χειρισμού των υποθέσεων. Δημιουργούμε προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

    Ανακουφίζουμε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε δέκα περιφέρειες της ενδοχώρας και θα φροντίσουμε η εγκατάστασή τους να είναι σε συνθήκες αξιοπρεπείς».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ίδιος θα διεθνοποιήσει το θέμα, σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ, γι’ αυτό και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

    Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

    Σε συνέχεια της αντιπαράθεσής του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε «Αγνοείτε παντελώς τους κανόνες διεθνούς δικαίου», απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις επικρίσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, στη δευτερολογία, του στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυουργού».

    «Η διαδικασία ασύλου είναι εξατομικευμένη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θα εξισώσει μετανάστες και πρόσφυγες. «Με αυτήν την κυβέρνηση δεν θα εφαρμοσθεί τέτοια πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Δεν θέλουμε τείχη και φράκτες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, τονίζοντας πως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνησή του είναι να μπουν κανόνες.

    «Οι μετανάστες που πήγαιναν στις ΗΠΑ γνώριζαν ότι θα πάνε και θα καταγραφούν στη νήσο Έλλις», ανέφερε ως παράδειγμα ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως οι Αυστραλοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπει παράνομο σκάφος στα ύδατα της Αυστραλίας, με στόχο να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών και όχι γιατί είναι απάνθρωποι.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει ακόμη επαρκή δείγματα αλληλεγγύης και αφήνουν χώρες του Βίζεγκραντ να διαχειριστούν το πρόβλημα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι, αν δεν συμμετέχουν οι χώρες αυτές στην κατανομή των προσφύγων, δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα της Σένγκεν.

    Μιλώντας συγκεκριμένα για τη Μόρια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να έχει τόσους, όσους μπορεί να φιλοξενήσει.

    Εξήγησε πως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας, όταν διαπιστώνεται ότι καταφθάνουν κάποιοι 25αρηδες με πολλά χρήματα και χωρίς να δείχνουν ταλαιπωρημένοι και να μην έχουν υποστεί κακουχίες.

    Τέλος, αναφορικά με τη διαδικασία της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοικτός σε πιθανές αλλαγές στον κανονισμό, ώστε να γίνει πιο διαδραστική η διαδικασία στη Βουλή.



    ΣΧΟΛΙΑ