• Ελλάδα

    Υπόθεση όπλα στην Σ. Αραβία: Γιατί ο Νίκος Φίλης πήρε το όπλο του

    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


    Μπορεί στο Μαξίμου να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το πώς εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την πολύκροτη υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, όμως ακόμα και αυτοί που πράγματι θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας πήρε καλό “βαθμό” στη Βουλή έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη προβληματίζονται έντονα από τη στάση που κράτησε ο Νίκος Φίλης.

    Ο πρώην υπουργός Παιδείας, που με τις παρεμβάσεις του κατά καιρούς έχει προκαλέσει “πονοκεφάλους” στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς έχει την τάση να ξεφεύγει από την κομματική γραμμή και να κάνει… του κεφαλιού του, εξέπληξε πολλούς με τη στάση του ως προς το θέμα των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, καθώς ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβήτησε ανοιχτά την πώληση των πυρομαχικών, προβάλλοντας την ηθική διάσταση του ζητήματος, που φαίνεται πως διέφυγε από τους… αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δηλαδή είναι περίεργο μία “αριστερή” κυβέρνηση να πουλάει πολεμικό υλικό σε μία χώρα που εμπλέκεται σε πόλεμο με την Υεμένη, και πιθανότατα το υλικό αυτό θα κατέληγε να χρησιμοποιηθεί σε βάρος αμάχων στην Υεμένη, όπου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διαπράττονται καθημερινά θηριωδίες.

    H επισήμανση αυτή άγγιξε κάποιες ευαίσθητες χορδές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και με τον Νίκο Φίλη συντάχθηκε μεταξύ άλλων και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Και μπορεί η παρέμβαση του πρώην υπουργού Παιδείας στη Βουλή να μην είχε καμία ουσιαστική αξία, πέρα από το να αναδείξει ότι υπάρχει μία φωνή στον ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζεται εκτός κομματικής γραμμής, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για την επόμενη κίνηση του Νίκου Φίλη, που σε συνεργασία με τον βουλευτή του ΚΚΕ Θάνο Παφίλη πρότεινε να συνεδριάσει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με αντικείμενο συζήτησης την ακύρωση της συμφωνίας για την πώληση των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

    Αν και κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για έναν κυβερνητικό ελιγμό ώστε να βγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη δύσκολη θέση, παίρνοντας δήθεν πρωτοβουλία για να ακυρώσει μία συμφωνία η οποία “μπάζει” από παντού, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι: η κίνηση αυτή του Νίκου Φίλη δεν έγινε σε συνεννόηση με το Μαξίμου, αλλά σε συνέχεια της σχεδόν μοναχικής του “σταυροφορίας” κατά της συμφωνίας, και πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για τη στάση του, έστω κι αν αυτή δεν εκδηλώνεται ούτε επισήμως, ούτε μέσω διαρροών.

    Αυτό που κυρίως απασχολεί τα κυβερνητικά στελέχη είναι το τι θέλει να πετύχει ο Νίκος Φίλης, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως… αριστερότερο των αριστερών και ηθικότερο των ηθικών. Προετοιμάζει το έδαφος για να ακολουθήσει το δρόμο πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης; Ή μήπως έχει άλλες βλέψεις εντός του κόμματος; Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επιλέγει να συγκρουστεί με τις κυβερνητικές θέσεις…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοινωνικό μέρισμα: 32 χρήσιμες ερωταπαντήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Μάνδρα για δεύτερη φορά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλειστηριασμοί: Πως κάποιοι ρύθμισαν στο παρά πέντε



    ΣΧΟΛΙΑ