• Ελλάδα

    Η μεγάλη κόντρα Αλαφούζου – Τσίπρα. Πώς ο Τσίπρας δεν θα τελειώσει τον ΣΚΑΙ

    Γιάννης Αλαφούζος

    Γιάννης Αλαφούζος. Μέτοχος Okeanis Eco Tankers


    Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας είχε ήδη ανοιχτούς λογαριασμούς με αυτό που ο ίδιος και το κόμμα του αποκαλούσαν “μιντιακό κατεστημένο”. Σχεδόν όλοι οι καναλάρχες, ιδιοκτήτες εφημερίδων και ραδιοφωνικών σταθμών ήταν το λιγότερο ανεπιθύμητοι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν φυσικό, λοιπόν, ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τους ρίξει στο καναβάτσο.

    Εν πολλοίς, τα κατάφερε. Άλλοι δεν άντεξαν τον κυβερνητικό πόλεμο και κατέρρευσαν (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΔΟΛ), άλλοι συνθηκολόγησαν και έχουν πλέον καλύτερες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι συνεχίζουν να λένε αλήθειες και να ενοχλούν . Ένας από αυτούς είναι ο Αλαφούζος. Παρά την πολεμική εναντίον του, παρά τις μεθοδεύσεις και τη ρητορική που αγγίζει τα όρια του μίσους, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο ΣΚΑΪ παραμένουν όχι απλά ζωντανοί, αλλά κραταιοί. Και συνεχίζουν να εκνευρίζουν τακτικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πιο πρόσφατο “επεισόδιο” το χθεσινό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου με χωριστές ανακοινώσεις στράφηκαν κατά του συγκροτήματος, κατηγορώντας το για “ακατάσχετη προπαγάνδα”, με αφορμή ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να “καρατομήσει” τους επικεφαλής σε Πυροσβεστική και Αστυνομία μετά την πρωτοφανή τραγωδία στην ανατολική Αττική.

    Η κόντρα αυτή, βέβαια, έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Τόσο παλιά, που κανείς δε θυμάται πια αν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή ή αν ήταν οι διαφορετικές γραμμές του “αντιμνημονιακού” ΣΥΡΙΖΑ και του “μνημονιακού” ΣΚΑΪ στο ξέσπασμα της κρίσης που προκάλεσαν αυτήν τη σύγκρουση. Μία σύγκρουση που κορυφώθηκε στη διάρκεια του δημοψηφίσματος, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κατηγορεί και πάλι τον ΣΚΑΪ για προπαγάνδα υπέρ του “ναι”, αλλά και με τον αλήστου μνήμης διαγωνισμό Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, που στον ΣΚΑΪ θεώρησαν πως ήταν ένας “υπόγειος” τρόπος να βγει από τη μέση ο Γιάννης Αλαφούζος.

    Και δεν είναι καν η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει εμπάργκο σε βάρος του καναλιού, με τους βουλευτές του να αρνούνται να συμμετάσχουν σε εκπομπές του ΣΚΑΪ. Όμως όλες τις προηγούμενες φορές, τελικά η αποχή αυτή αποδείχθηκε βραχύβια…

    Ο ΣΚΑΪ παραμένει για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα… κακό σπυρί που συνεχώς ενοχλεί. Και το κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό το σπυρί δε φεύγει έτσι εύκολα. Στην κόντρα με τον ΔΟΛ τα πράγματα ήταν πιο απλά: ο Σταύρος Ψυχάρης είχε μαζέψει τόσα πολλά δάνεια, που ήταν εύκολο μία κυβέρνηση να “στραγγαλίσει” τον ΔΟΛ με αυτά ως όπλο και να τον οδηγήσει σε κατάρρευση.

    (Βέβαια, αυτό τελικά γύρισε μπούμερανγκ, καθώς οδήγησε στην εξαγορά του ομίλου από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, έναν εξίσου ισχυρό “αντίπαλο” για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.)

    Ο ΣΚΑΪ δεν είναι τόσο απλή περίπτωση. Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ένας εύπορος επιχειρηματίας – εφοπλιστής με τακτοποιημένα δάνεια και ένα ισχυρό business plan πίσω από κάθε κίνησή του. Όσο κι αν στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να τον δουν μια μέρα να βάζει λουκέτο στο “μαγαζί” του, αυτό μάλλον δεν θα ζήσουν για να το δουν.

    Είναι πάντως πραγματικά απορίας άξιο το γεγονός ότι εν μέσω εθνικού πένθους, την ώρα που ακόμα και οι πλέον σκληροπυρηνικοί από κάθε κόμμα αποφεύγουν να μπουν στο παιχνίδι της απόδοσης πολιτικών ευθυνών από σεβασμό στα θύματα της πύρινης λαίλαπας, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει βρει ποιος φταίει όχι μόνο για τις πυρκαγιές, αλλά και για όλα τα στραβά της χώρας: ο ΣΚΑΪ! Τέτοιο είναι το μένος τους – και όσο ο ΣΚΑΪ παραμένει κραταιός, τόσο το μένος αυτό θα ενισχύεται…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Μπενίσης (ΕΥΔΑΠ): Εγώ θα αγοράσω γεννήτριες για τις πληγείσες περιοχές κι ας με μαζέψουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τραγικό: 83 οι νεκροί της φονικής πυρκαγιάς – Άνδρας κατέληξε στην εντατική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Μεγάλες αλήθειες από την οικογένεια του Μάνου Ελευθερίου: «Σε μια χώρα που μπορεί να καείς ζωντανός, απαγορεύεται να καείς νεκρός»



    ΣΧΟΛΙΑ