• Ελλάδα

    Γιατί οι εισαγγελείς Διαφθοράς ελέγχουν 3 εταιρείες-μυστήριο. Η περίεργη κατάθεση της δικηγόρου


    Τουλάχιστον τρεις “σκοτεινές” εταιρείες που εκτιμάται ότι μπορεί να συμμετείχαν στο δίκτυο των παράνομων πληρωμών της Novartis βρίσκονται στο στόχαστρο της εισαγγελίας Διαφθοράς, στο πλαίσιο της διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μία εξ αυτών των εταιρειών είναι… σεσημασμένη offshore με έδρα την Κύπρο, καθώς το όνομά της είχε εμφανιστεί και στα περίφημα Panama Papers.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς για την εμπλοκή της στην υπόθεση υπάρχει μία (το λιγότερο) περίεργη κατάθεση μίας δικηγόρου, η οποία παραδέχθηκε στην εισαγγελία Διαφθοράς ότι ήταν αυτή που μεσολάβησε για τη σύστασή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικηγορικό γραφείο της εν λόγω δικηγόρου, στον Πειραιά, εμφανίζεται στα Panama Papers να έχει συστήσει ακόμα επτά offshore εταιρείες.

    Όταν ερωτήθηκε για τη συγκεκριμένη εταιρεία, η δικηγόρος αρκέστηκε να απαντήσει “δε θυμάμαι”, ενώ αντίθετα για άλλη εταιρεία με έδρα τον Παναμά ανέφερε ότι τη συνέστησε για λογαριασμό πελάτη της.

    Για μία άλλη “ύποπτη” εταιρεία με έδρα την Κύπρο υπάρχει η κατάθεση ενός άλλου μάρτυρα που προκαλεί ενδιαφέρον. Όπως αποκάλυψε ο εν λόγω μάρτυρας, η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό την αγορά και διαχείριση ακινήτων, όμως δεν αγόρασε ποτέ κανένα ακίνητο! Πρόκειται μάλιστα για εταιρεία που στο παρελθόν είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αποκτήσει ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα.

    Όμως είναι μία άλλη συναλλαγή που δεν ολοκληρώθηκε η οποία τράβηξε την προσοχή των εισαγγελέων: πρόκειται για μία αγοραπωλησία, το προσύμφωνο της οποίας εντοπίστηκε στην οικία κρατικού αξιωματούχου από τον χώρο της Υγείας, αν και ο ίδιος δε φαίνεται να σχετίζεται με αυτήν, και το έγγραφο αυτό αποτελεί άλυτο “γρίφο” για τους εισαγγελείς.

    Όπως βέβαια γρίφο αποτελεί το αν πράγματι υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο από εταιρείες-φαντάσματα που λειτουργούσαν ως “πλυντήριο” μαύρου χρήματος της Novartis, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, ή αν, όπως υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα αυτά είναι μία σκευωρία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι θα πει ο Στουρνάρας στους Έλληνες τραπεζίτες σήμερα το μεσημέρι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηλεκτρονικό «μάτι» από Εφορία και Κτηματολόγιο θα εντοπίζει αδήλωτα τετραγωνικά και ακίνητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πλειστηριασμοί: Ολική επαναφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα στα τέλη Φεβρουαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ