• Ελλάδα

    Εγκλωβισμένη στο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας η “καθαρή” έξοδος


    Σε… μπελάδες έχει μπει η Ιταλία λόγω του πολιτικού αδιεξόδου μετά τις εκλογές του Μαρτίου, και οι μπελάδες αυτοί δεν μπορούν παρά να επηρεάζουν αρνητικά τόσο την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό τους, όσο και την ίδια τη χώρα μας – ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, και το ενδεχόμενο να “σκάσει” αυτή η οικονομία προκαλεί εύλογα τρόμο.

    Μετά το ρήγμα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και στους επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων για τον άνθρωπο που ήθελαν να βάλουν στο υπουργείο Οικονομικών, τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, δεν διαφαίνεται άμεσα λύση στην Ιταλία. Ο Κάρλο Κοταρέλι σε ρόλο υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές το νωρίτερο τον Ιούλιο, όμως και αυτή η εκλογική διαδικασία δύσκολα θα βγάλει πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα, με τη συνεργασία της Λέγκας του Βορρά με τα Πέντε Αστέρια να είναι και πάλι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

    Όλα αυτά φυσικά σημαίνουν τεράστια αβεβαιότητα. Κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει στην Ιταλία (και κατ’ επέκταση στην Ευρωζώνη), όταν δύο λαϊκιστικά κόμματα με ευρωσκεπτικιστική ατζέντα και υποσχέσεις για αύξηση δαπανών (την ώρα που το χρέος της χώρας ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ και είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο) εμφανίζονται ως ρυθμιστές του πολιτικού σκηνικού. Και η αβεβαιότητα αυτή θα διατηρηθεί δυστυχώς για αρκετό καιρό ακόμα, αφού γρήγορη λύση δε φαίνεται στο προσκήνιο.

    Και δυστυχώς, η Ελλάδα μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο θύμα αυτής της υπόθεσης (πέρα βέβαια από την ίδια την Ιταλία…), καθώς χωρίς δική της ευθύνη, λόγω εξωτερικών πιέσεων, κινδυνεύει να βρεθεί σε μία πολύ δύσκολη θέση μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αφού θα κληθεί να δανειστεί από τις αγορές σε επιτόκια “φουσκωμένα” λόγω της ιταλικής κρίσης. Και φυσικά στο μεταξύ η εποπτεία της χώρας μας από τους δανειστές θα είναι ασφυκτική, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα κυλήσει στον λαϊκιστικό δρόμο της Ιταλίας. Επομένως, το αφήγημα της “καθαρής” εξόδου, που ήδη έμοιαζε ψεύτικο, φαίνεται τώρα να είναι εντελώς ανέφικτο, με την προληπτική γραμμή στήριξης να πλησιάζει.

    Βέβαια, για να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης πρέπει να τη ζητήσει η ίδια η Ελλάδα, και ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει καθόλου διατεθειμένος να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα, παρά τις παραινέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Εδώ λοιπόν ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν ο πρωθυπουργός εμμείνει σε αυτήν τη στάση, να βρεθεί η χώρα μας προ δυσάρεστης εκπλήξεως όταν βγει από το πρόγραμμα και διαπιστώσει πως ο δανεισμός από τις αγορές είναι πολύ πιο ακριβός απ’ όσο υπολόγιζε ή απ’ όσο θα ήλπιζε.

    Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε όλη αυτήν την υπόθεση είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο ρόλος του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος με τη στάση του πιθανόν να καθορίσει τις εξελίξεις. Είναι άλλωστε ο άνθρωπος που δεσμεύθηκε ότι θα κάνει “whatever it takes” για να σώσει το ευρώ. Τώρα που το ευρώ είναι και πάλι σε κίνδυνο, τι θα κάνει; Θα στηρίξει μία Ιταλία που έχει… τάσεις φυγής από την Ευρωζώνη και ζητά διαγραφή χρέους; Θα παρατείνει την ισχύ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης; Ή αυτήν τη φορά δεν θα πάρει το… όπλο του και θα αφήσει τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους; Γιατί το “whatever it takes” προφανώς έχει και τα όριά του…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η επιτυχία Μεγάλου για το Amoeba και τα αρνητικά σενάρια για Folli Follie

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δάνεια 13,7 δις ευρώ έχουν αλλάξει χέρια σε λίγους μήνες – Στο 21,5% η αξία του Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Παντελιάδης στο mononews.gr: «Δηλώνω παρών στην πώληση της ΔΕΛΤΑ –Έχουμε τα κεφάλαια για να την ξανακάνουμε μεγάλη»



    ΣΧΟΛΙΑ