• Ελλάδα

    Δίωξη σε πρώην διοικούντες του ΕΟΠΠΥ και ασφαλιστικών ταμείων για ζημία 15 εκ.


    «Χρυσάφι» φέρεται να κόστισε στον ΕΟΠΠΥ το ανώτατο πλαφόν που ετέθη για την προμήθεια συγκεκριμένων ιατρικών υλικών. Όχι μόνο δεν μείωσε το κόστος αλλά φέρεται να το «εκτόξευσε» κατά 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    Στα 15 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται στην έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υγείας η ζημία που υπέστη ο ΕΟΠΠΥ (και κατ’ επέκταση το ελληνικό Δημόσιο) μέσα σε μόλις 3 χρόνια.
    Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας που ερεύνησε την υπόθεση κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία σε βάρος 9 πρώην μελών της διοίκησης του ΕΟΠΠΥ, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ αλλά και ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι ήταν μέλη της επιτροπής που εξέδωσε δύο αποφάσεις.

    Την τριετία 2012-2014, με 2 αποφάσεις τους επέβαλαν ανώτατο όριο δαπάνης σε ιατρικά υλικά φροντίδας ασθενών (οστομικά). Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, οι τιμές των υλικών να ανέβουν ακόμα περισσότερο καθώς οι εταιρίες πουλούσαν στο ανώτατο πλαφόν της τιμής κι όχι χαμηλότερα όπως παλαιότερα.

    Από κάθε κατηγορία απηλλάγησαν τα μέλη της Επιτροπής που μειοψήφισαν και δεν υπέγραψαν τις αποφάσεις, κρίνοντας ότι το ανώτατο πλαφόν θα ζημιώσει το Δημόσιο.

    Ο αρμόδιος εισαγγελέας διαβίβασε, δια του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, στη Βουλή τη δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των συνολικά 6 τότε Υπουργών Οικονομίας, Εργασίας –Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας.
    Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές τονίζουν ότι η διαβίβαση της δικογραφίας γίνεται για τυπικούς λόγους καθώς οι επίμαχες αποφάσεις επικυρώθηκαν με δικές του ΚΥΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μηνυτήρια αναφορά για τη σύλληψη του Τούρκου πιλότου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι απαντά ο Σταύρος Παπασταύρου για τη νέα ποινική δίωξη εις βάρος του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλλάζει η διαδικασία αγοράς γυαλιών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ



    ΣΧΟΛΙΑ