• Ελλάδα

    Τέλος στην χαλάρωση των capital controls μετά το Brexit


    Aποχαιρετούν μέχρι νεωτέρας την χαλάρωση των capital controls οι τράπεζες ενώ η ψυχρολουσία από το Brexit συνεχίζεται. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής οι συσκέψεις στα τραπεζικά επιτελεία ήταν συνεχείς και συνεχίζονται από σήμερα προκειμένου να αποτιμηθεί η νέα πραγματικότητα που επηρεάζει την ελληνική οικονομία και τον κλάδο.

    Σε μια χρηματιστηριακή συνεδρίαση, της Παρασκευής, οι τράπεζες έχασαν άνω των 3 δισ,ευρώ και προσγειώθηκαν σε μια συνολική κεφαλαιοποίηση μόλις 7,2 δισ.ευρώ ενώ όπως λέει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, άδικα έγινε όλη η προσπάθεια επαφών μετά τα αποτελέσματα τριμήνου, ακόμη και στο forum της Νέας Υόρκης στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αφού τελικώς «η ατζέντα άλλαξε άρδην και εμείς δεν είμαστε μέσα».

    Το σύνολο της στρατηγικής του κλάδου μπαίνει «στον πάγο»: χαλάρωση των capital controls, χρηματιστηριακή ανάκαμψη, αξιοποίηση της επιτυχούς αξιολόγησης και του waiver, σχεδιασμός για «κόκκινα» δάνεια, χρηματοδότηση της οικονομίας.

    ‘Οσο δεν ξέρουμε την έκταση των επιπτώσεων, ούτε καν το χρόνο που θα χρειαστεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, είμαστε σε αναμονή, λένε τα αρμόδια στελέχη. Το μόνο σίγουρο είναι η αβεβαιότητα που πλήττει όλη την Ευρώπη και με μεγαλύτερη ένταση τις ευάλωτες οικονομίες.

    Ακόμη και η Moody’s προσπέρασε την αξιολόγηση της χώρας, τονίζουν τραπεζίτες στο mononews, κάτι που δείχνει ότι προσδοκίες όπως αποφάσεις για το χρέος άμεσα, δεν υφίστανται πλέον.

    Η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπονομεύοντας την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

    Κινήσεις χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων καταρχάς για διευκόλυνση των επιχειρήσεων, για παράδειγμα, στις εισαγωγές, για επέκταση της δυνατότητας αναλήψεων και κυρίως για την απελευθέρωση του «νέου χρήματος» με στόχο την επιστροφή κεφαλαίων στο σύστημα παγώνουν μέχρι νεωτέρας.

    Ο σχεδιασμός για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως και οι εκτιμήσεις για αύξηση της υγιούς ζήτησης για χρηματοδότηση που είχαν στηριχθεί στην ανάκαμψη τίθεται εν αμφιβόλω, όπως και ο στόχος για αύξηση των καταθέσεων κατά 3 δισ.ευρώ ως το τέλος του έτους.

    Όπως χαρακτηριστικά λέει τραπεζίτης, σε αυτή τη φάση λέμε ευτυχώς που υπάρχουν capital controls, θα περιμένουμε επάνοδο καταθέσεων αν δεν εξομαλυνθεί το κλίμα;

    Το πολιτικό περιβάλλον απασχολεί εξίσου το ελληνικό banking με τη χώρα να μην μπορεί να περιμένει γρήγορα μια θετική απόφαση για το χρέος αλλά και να ανησυχεί μήπως σκληρύνει η στάση των εταίρων κατά την δεύτερη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου με τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.

    Με βάση τα μεγέθη τριμήνου, οι τράπεζες έδειχναν να κλειδώνουν κερδοφορία για φέτος καθώς οι διοικήσεις τους διατύπωναν την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα έδινε τον τόνο της σταθερότητας, με την προϋπόθεση υλοποίησης των συμφωνηθέντων και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, ακόμη και αν πλέον υπάρχει η βούληση από την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να δούμε εάν το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί, θα επιτρέψει να γίνει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, διατήρηση της ύφεσης ανατρέπει τον σχεδιασμό για είσπραξη της βαριάς φορολογίας ενώ η μεταβλητότητα στο επενδυτικό κλίμα δυσκολεύει κινήσεις ιδιωτικοποίησης.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/56240-2/56240



    ΣΧΟΛΙΑ