• Ελλάδα

    Αλέξης Τσίπρας: Τελειώνει η κλεψύδρα του άλλοτε πανίσχυρου αρχηγού;

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας


    Πόσο ακλόνητος είναι στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας; Όσο ακλόνητο είναι και το… ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, μετά και τις αποκαλύψεις για υπουργούς που λάμβαναν επίδομα ενοικίου. Δηλαδή, καθόλου.

    Είναι αλήθεια: ο άλλοτε πανίσχυρος πρωθυπουργός, που έμοιαζε να μην τον… κουνάει κανείς από το Μαξίμου, σήμερα δείχνει πιο αδύναμος από ποτέ. Και ο λόγος φυσικά δεν είναι οι υπουργοί που έπαιρναν επίδομα ενοικίου, αλλά η συσσωρευμένη απογοήτευση και αγανάκτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Ίσως μάλιστα κανείς να μην ασχολείτο σοβαρά με αυτές τις τελευταίες αποκαλύψεις αν η κυβέρνηση βρισκόταν ακόμα στον “μήνα του μέλιτος” και είχε την ευχέρεια να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο αλώβητη. Όμως μετά από απανωτές αποτυχίες και παλινωδίες στα ελληνοτουρκικά, στο Σκοπιανό, και φυσικά στα θέματα της οικονομίας, τέτοιο περιθώριο δεν υπάρχει.

    Θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν την κατάρρευσή της η κυβέρνηση Καραμανλή το 2009, ή ακόμα και η κυβέρνηση Σημίτη το 2003. Μία κατάσταση πλήρους κοινωνικής απαξίωσης, τόσο πολιτικής όσο και ηθικής, όπου η παραμικρή αστοχία και το παραμικρό “σκανδαλάκι” είναι αρκετό για να πυροδοτήσει ένα κύμα οργής που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Και επομένως ο Αλέξης Τσίπρας κάθε άλλο παρά ακλόνητος θα πρέπει να αισθάνεται.

    Και είναι μάλλον προφανές ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός δεν θα “σώσει” τον πρωθυπουργό. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό θα ήταν αν στο κυβερνητικό σχήμα προστίθεντο εγνωσμένου κύρους και ευρέως αποδεκτοί εξωκοινοβουλευτικοί, όμως αφενός τέτοια πρόθεση δε φαίνεται να υπάρχει από την πλευρά του πρωθυπουργού, αφετέρου και να υπήρχε, δύσκολα θα δεχόταν ένα τέτοιο πρόσωπο να εμπλακεί σε μία κυβέρνηση σε αποδρομή. Επομένως, με τον ανασχηματισμό απλά θα γίνει μία μίνι αναδιανομή υπουργείων στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα φύγουν κάποιοι που δεν “τραβάνε” (όπως είναι πιθανότατα ο Γιάννης Μουζάλας και η Λυδία Κονιόρδου) και θα αντικατασταθούν από αντίστοιχου βεληνεκούς πρόσωπα, ενώ θα καλυφθούν και οι θέσεις των αναπληρωτών υπουργών που “χήρευσαν”, αυτές δηλαδή του Κώστα Ζουράρι και της Ράνιας Αντωνοπούλου, αν και οι τελευταίες δεν είναι αναγκαίο να καλυφθούν, καθώς είναι προσωποπαγείς.

    Αλλά βέβαια αυτό δεν είναι καν ανασχηματισμός, δεν πρόκειται δηλαδή να αλλάξει ουσιαστικά την πολιτική της κυβέρνησης – και άρα δεν πρόκειται και να τη σώσει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ρεζίλι διεθνώς: «Υπουργοί του Τσίπρα δεν μπορούν προφανώς να λιγδώσουν το έντερό τους»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινούν τα stress tests υπό τον άγχος των πλειστηριασμών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο μετά τη διολίσθηση του ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ