• Πολιτική

    Handelsblatt: Συμφωνία σήμερα, ή παρελθόν το ΔΝΤ

    Λαγκαρντ Λαγκάρντ EKT Lagarde lagard

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Το Washington Group θα προσπαθήσει να βρει σήμερα μία λύση στο αδιέξοδο, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ.

    Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών και του Ταμείου θα συναντηθούν στον Καναδά, στο περιθώριο της G7 και η Handelsblatt επισημαίνει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, τότε η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελεί παρελθόν.

    Κάτι αντίστοιχο είχε δηλώσει και πριν από λίγα 24ωρα αξιωματούχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση. Ο συγκεκριμένος είχε πει στο Reuters ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα, τότε πιθανότατα το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

    Η Handelsblatt επισημαίνει και την αλλαγή πλεύσης στο Βερολίνο για το ζήτημα. Το δημοσίευμα παραπέμπει σε πρόσφατη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Ρέμπεργκ, που επισήμανε ότι η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαία και πως εάν επιμείνει σε γενναία ελάφρυνση του χρέους, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

    «Η Χριστιανική Ένωση δεν θέλει λοιπόν να εγκρίνει ελάφρυνση ύψους πολλών δισ., απλώς για να εμβάσει το ΔΝΤ εντέλει μόλις 1,6 δισ. ευρώ. Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) για την οποία η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν απαράβατος όρος (σ.σ. για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας). Και οι Χριστιανοκοινωνιστές προχωρούν σε αλλαγή πλεύσης. “Ήταν καλό που το ΔΝΤ συμμετείχε ενεργά στην εξυγίανση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα”, λέει ο Χανς Μίχελμπαχ, αντιπρόεδρος της ομάδας της CSU στην Bundestag.

    Εάν όμως, όπως λέει, η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης προϋποθέτει ένα κούρεμα χρέους, τότε οι δρόμοι μεταξύ των δυο πλευρών χωρίζουν εδώ. Πόσο μάλλον που η διαφαινόμενη οικονομική συμμετοχή με 1,6 δισ. ευρώ είναι πολύ μικρή. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CSU για θέματα προϋπολογισμού Αλ. Ράινερ. “Λέγαμε πάντα ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει. Αλλά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους είναι υπερβολικές. Ισοδυναμούν σχεδόν με κούρεμα χρέους”. Ο Ράινερ εκτιμά πάντως ότι η Μέρκελ δεν αθετεί την υπόσχεσή της. “Όταν αποφασίσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν ήταν γνωστοί αυτοί οι όροι”».

    Πάντως, όπως σχολιάζει η Ηandelsblatt, παρότι η Χριστιανική Ένωση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το ΔΝΤ πιο χαλαρά απ’ ό,τι παλαιότερα, η υπόθεση παραμένει δυσάρεστη για την καγκελάριο αφού «έχει δώσει δημοσίως το λόγο της. Υπάρχει όμως μια μικρή παρηγοριά: ακόμη κι αν δεν εμβάσει άλλα χρήματα, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει συμβουλευτικό ρόλο τόσο μέχρι το τέλος του προγράμματος όσο και στους μετέπειτα ελέγχους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τόσκας για Ρουβίκωνα: Και έξω από το Λευκό Οίκο πετούν χαρτάκια αλλά δεν συλλαμβάνονται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Παπαλεξόπουλος: «Η παραμονή της έδρας στην Ελλάδα μας στοιχίζει»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Tankers vs bulkers: Πού επενδύουν οι Έλληνες εφοπλιστές



    ΣΧΟΛΙΑ