• Top Stories

    Η κωλοτούμπα του υπουργού που έδιωξε το grexit… Ξαναρχίζει το κύπελλο

    • NewsRoom
    Σταύρος Κοντονής

    Σταύρος Κοντονής


    O υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, έκανε και τη δικιά του κωλοτούμπα, μετά από 1 σχεδόν μήνα ανέξοδων λεονταρισμών με τους εκπροσώπους των ΕΠΟ, FIFA, UEFA. Και έτσι οι θέσεις που εκφράζονταν από την ελληνική πλευρά ότι «δεν υποχωρούμε και ότι είμαστε προετοιμασμένοι για το ποδοσφαιρικό Grexit, και το κύπελλο δεν αρχίζει», ήταν για άλλη μια φορά λόγια του αέρα, όπως μας έχει συνηθίσει η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο υφυπουργός υποχώρησε ατάκτως, παρότι ολόκληρο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν κάθετος ότι για να αρχίσει ξανά το κύπελλο θα έπρεπε να παραιτηθούν οι ποινικά διωκόμενοι της ΕΠΟ.

    Τελικά, όμως, αρκέστηκε στη δέσμευση ότι η FIFA από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει επαφές για την εναρμόνιση του καταστατικού πλαισίου.

    Επίσης, φαίνεται να υποχωρεί στο θέμα της επανεξέτασης των νόμων που ο ίδιος έχει περάσει. Απέναντι στον εκπρόσωπο της FIFA δεσμεύθηκε ότι θα επανεξετάσει τους νόμους του 2015 και του 2016 και το ενδεχόμενο αλλαγών σε αυτούς όπου υπάρχει θέμα με το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.

    Ο υφυπουργός και η ΕΠΟ, συμφώνησαν σε σειρά από ενέργειες που θα γίνουν μέχρι και την Παρασκευή για να μην υπάρξει αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου.O Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Ο οποίος Πρωθυπουργός είχε κάνει τα εξής Tweets σχετικά με το θέμα του ποδοσφαιρικού Grexit:

     

    Τα κύρια σημεία της συμφωνίας με τη FIFA είναι:

    1. Μέχρι την Παρασκευή η ΕΠΟ αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ και αιτείται την επανεκκίνηση του Κυπέλλου.

    2. Ο υφυπουργός δέχεται το αίτημα και αποφασίζει την επανεκκίνηση του θεσμού.

    3. Η FIFA από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει επαφές για την πλήρη εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΠΟ με αυτό της FIFA. Πλέον η Επιτροπή Δεοντολογίας θα μπορεί να καλέσει άτομα προς απολογία για ζητήματα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

    «Σε περίπτωση που δεν έχουν κληθεί άτομα που θα έπρεπε, τώρα θα κληθούν. Μετά την 1η Ιουλίου, θα έχουμε μια νέα Επιτροπή Δεοντολογίας με νέους κανονισμούς. Είναι μια ευκαιρία και για τα άτομα αυτά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποδείξουν την αθωότητά τους. Δεν τέθηκε θέμα ατόμων, είπαμε ότι θα πρέπει η FIFA να κοιτάξει διάφορα θέματα της ΕΠΟ. Κρίνουμε πως ο νόμος του 15 και του 16 περιέχουν διατάξεις που προσβάλουν το αυτοδιοίκητο και δεσμεύτηκε πως οι διατάξεις που εμείς πιστεύουμε ότι προσβάλουν το αυτοδιοίκητο θα τις κοιτάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπο της FIFA κ.Κουτσοκούμνης και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι αγώνες του Κυπέλλου: «Μπορεί να γίνει κεκλεισμένων των θυρών δεν είναι δικό μας θέμα, η ΕΠΟ θα στείλει τις προτάσεις στο Υφυπουργείο. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει η δέσμευση να αρχίσει ξανά το Κύπελλο. Θα δούμε πως θα γίνει ο τελικός. Ισως εκτός Αθήνας, ίσως χωρίς κόσμο, ίσως με παιδιά στις εξέδρες. Mέχρι την Παρασκευή ο κ.Κοντονής αποφασίζει οριστικά την επανέναρξη του Κυπέλλου».girtzikis

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης, παρουσιάστηκε επιφυλακτικός:

    «Ας μην βιαζόμαστε μέχρι την ςΠαρασκευή. Εμείς υποστηρίζουμε ότι το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να σταματάει αλλά να παίζεται. Ελπίζω ότι το Grexit να έχει αποφευχθεί», ανέφερε και κατέληξε απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για την προσφυγή της στο ΣτΕ:

    «Το να αποσύρουμε την προσφυγή μας δεν είναι θέμα από την στιγμή που αρχίσει και πάλι το Κύπελλο».

    Ο Γιώργος Γκιρτζίκης που αντιμετωπίζει κακουργηματικές διώξεις για την υπόθεση της κάρτας Υγείας όπως και για την υπόθεση «Koriopolis» δεν συμπεριελήφθη στα ονόματα εκείνων που πρέπει να αποχωρήσουν από το ποδόσφαιρο, σε πρώτη φάση.

    Οι υπόλοιποι επτά είναι τα μέλη του Δ.Σ Υφαντής, Παπανικολάου, Προύντζος και Παπακωνσταντίνου και τους διαιτητές Δημητρόπουλος, Σπάθας και Γιάχος. Η FIFA θα απαιτήσει από την ΕΠΟ την κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει στην επιτροπή να ασχολείται με υποθέσεις προ Ιουνίου 2015.

    Ο Σταύρος Κοντονής τόνισε στον εκπρόσωπο της FIFA πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και προσπαθήσουν να κωλυσιεργήσουν για τους ποινικά διωκόμενους, τότε θα νομοθετήσει άμεσα, παραβιάζοντας το αυτοδιοίκητο, ώστε οι επτά να παραπεμφθούν.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας, την επόμενη Τετάρτη 20 του μήνα, θα έρθει στην Ελλάδα ειδική επιτροπή της FIFA που θα εξετάσει το καταστατικό της ΕΠΟ, τους κανονισμούς, τις πειθαρχικές επιτροπές, την επιτροπή δεοντολογίας, και την λειτουργία της ΚΕΔ.

    tsipras-kontonis

    Ο Κοντονής ενημέρωσε Τσίπρα

    Απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων εμφανίστηκε ο Σταύρος Κοντονής ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε και αυτός με τη σειρά του ικανοποιημένος από την πορεία αποφυγής του ποδοσφαιρικού GREXIT.

    «Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την κατάληξη των συζητήσεων με τις Διεθνείς Συνομοσπονδίες, μια και σήμερα είχαμε την καταληκτική συζήτηση μαζί τους.

    »Κατ’ αρχάς η ΕΠΟ δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ώρες θα ανακαλέσει την προσφυγή που έχει ασκήσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την ακύρωση της απόφασης για διακοπή του Κυπέλλου και θα μας κοινοποιήσει το δικόγραφο παραίτησης. Ακολούθως, η ΕΠΟ θα υποβάλει αίτημα για την ανάκληση της απόφασης της οριστικής διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδας.

    »Από την πλευρά της η FIFA δεσμεύτηκε ότι από την 18η Απριλίου, δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα, ως την Τετάρτη το αργότερο, αντιπροσωπεία της θα έρθει στην Ελλάδα και θα μελετήσει το πώς θα εναρμονιστεί το καταστατικό της ΕΠΟ, καθώς και όλοι οι κανονισμοί συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, των Πειθαρχικών Οργάνων και της Διαιτησίας.

    »Επίσης η FIFA δεσμεύτηκε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα επιληφθεί άμεσα του θέματος παραπομπής των παραγόντων -στελεχών και διαιτητών που εμπλέκονται στην κακουργηματική υπόθεση, που συνηθίζεται να επιγράφεται ως «εγκληματική οργάνωση». Κι αυτό διότι πρέπει να ρυθμιστούν ορισμένα θέματα, τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά, μια και η ΕΠΟ είχε φροντίσει να αποκλείσει από τον έλεγχο των αδικημάτων που έχουν τελεστεί πριν από το 2014.

    »Η FIFA επίσης δεσμεύτηκε να αποστείλει εγγράφως όσα συμφωνήσαμε μέχρι την Πέμπτη, ενώ ήδη μας είπαν ότι είναι πιθανόν και νωρίτερα.

    »Σε αυτήν την περίπτωση και αφού λάβουμε γραπτά τις δεσμεύσεις που θέλουμε, η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται με τη σειρά της, να επιτρέψει τη διεξαγωγή του Κυπέλλου Ελλάδας λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα από τα ζητήματα τα οποία διαλαμβάνονταν στην απόφαση που είχε εκδοθεί, πλέον ικανοποιούνται και υπό την προϋπόθεση ότι ο τελικός θα γίνει ή κεκλεισμένων των θυρών ή με παρουσία μαθητών και σε κάθε περίπτωση με ξένο διαιτητή!

    »Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για την εμπλοκή των Διεθνών Συνομοσπονδιών, για τον εποικοδομητικό ρόλο που αυτές έπαιξαν και για το γεγονός ότι όσα ζητούσαμε επί μονίμου βάσεως εδώ και ένα χρόνο θα υλοποιηθούν πλέον άμεσα με τη δική τους συνδρομή. Το μόνο που με στενοχωρεί είναι το γεγονός ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν υπό ένα καθεστώς έντασης και κρίσης εξαιτίας της στάσης της ΕΠΟ, αν και η ελληνική Κυβέρνηση ζητούσε μετ’ επιτάσεως την εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ, καθώς και όλων των σχετικών κανονισμών και οργάνων της, σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα. Επομένως θέλω να ελπίζω ότι η νέα ποδοσφαιρική χρονιά, αν όλα γίνουν όπως πρέπει, και το πιστεύω ότι θα γίνουν, γιατί πλέον είναι δεδομένη η εμπλοκή των διεθνών Συνομοσπονδιών, μπορεί να είναι μια χρονιά τομή για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ti-krivi-to-taxidi-tou-a-tsipra-an-krivi-fisika-sto-parisi/37802

     



    ΣΧΟΛΙΑ