• Πολιτική

    H Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε το μνημόνιο με τη Λιβύη

    • NewsRoom
    Φιέστα Ερντογάν στα κατεχόμενα για να ανακοινώσει τα «καλά νέα»

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Υπερψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας το νομοσχέδιο για την επικύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το νομοσχέδιο σχετικά με την έγκριση της επικύρωσης του Μνημονίου Συμφωνίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και χωρίς να υπάρξουν αντιπαραθέσεις έγινε δεκτό.

    Το νομοσχέδιο, μάλιστα εγκρίθηκε με διαδικασία κατεπείγοντος.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Yavuz Selim Kıran δήλωσε ευγνώμων που η Επιτροπή είχε τη βούληση να κάνει δεκτό το νομοσχέδιο αμέσως, ενώ και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων, Çağatay Erciyes, επανέλαβε τη σημασία της έγκρισης του μνημονίου και το ότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

    Πάντως, η Τουρκία πρέπει προς το παρόν να περιμένει και την πλευρά της Λιβύης να κυρώσει τη συμφωνία, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο προς το παρόν, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων, που τάσσεται κατά της κυβέρνησης Σάραζ, θεωρεί τη συμφωνία παράνομη και επικίνδυνη για τη χώρα.

    Όπως άλλωστε ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα πρέπει να περιμένει να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη.

    «Η Τουρκία δεν είναι κράτος νομάδων, έχουμε μια παράδοση που μας έρχεται από τους Οθωμανούς. Τί είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα γνωρίζει αυτό το έθνος. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε όλα αυτά. Επομένως, εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Ό,τι έγινε, έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το μόνο που μένει αυτή τη στιγμή είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει γερά στα πόδια της και, όταν σταθεροποιηθεί, θα γίνει κι αυτό το βήμα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.



    ΣΧΟΛΙΑ