Οικονομία

Καταπέλτης το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Αποδομεί το «κοινωνικό μέρισμα» Τσίπρα

  • NewsRoom
Politico


Έκθεση καταπέλτης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2018 που τον χαρακτηρίζει ως μείγμα υπερβολικής λιτότητας, υψηλών πλεονασμάτων και χαμηλής ανάπτυξης. Ασκεί οξεία κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για δυσοίωνες προβλέψεις και λιτότητα εντός του 2018 ενώ «αποδομεί» το κοινωνικό μέρισμα το οποίο το χαρακτηρίζει «δώρον άδωρον».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τη γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση υπηρετεί μεν η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αλλά αυτήν ακριβώς αντιστρατεύονται άλλα μέτρα που προβλέπει το ίδιο το προσχέδιο (π.χ. η σαφής προτίμηση υπέρ των έμμεσων φόρων, ειδικά όσο οι έμμεσοι φόροι δεν χρηματοδοτούν αναδιανεμητικές μεταβιβάσεις)».

Όσον αφορά τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2018 «Ως μείγμα υπερβολικής λιτότητας, υψηλών πλεονασμάτων και χαμηλής ανάπτυξης» και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η επιστημονική ανάλυση «δείχνει» υπερβολική λιτότητα που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη.Από τα ανωτέρω επηρεάζεται διαπραγματευτικά η χώρα.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται για τα όσα προωθεί η κυβέρνηση πως «η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον την πολυπλοκότητα του προβλήματος όπως φαίνεται και στις τρέχουσες συζητήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» που θα διανεμηθεί ως το τέλος του 2017» αλλά «δεν προχωρεί σε εφαρμογή του μοντέλου του 2016 (ενός επιδόματος στις συντάξεις που χορηγήθηκε χωρίς κριτήρια)».

Πατήστε εδώ για να δείτε την ΕκθεσηΣΧΟΛΙΑ