• Πολιτική

    Η γνωστή Λιβανέζα που σχεδιάζει τα μπουρκίνι παρεμβαίνει στην παγκόσμια διαμάχη

    Aheda Zanetti


    Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στα social media και τα ΜΜΕ σχετικά με την απαγόρευση των μπουρκίνι στη Γαλλία. Θέση στη διαμάχη παίρνει η σχεδιαστρια των αμφιλεγόμενων μαγιό, Aheda Zanetti.

    Όταν σχεδίασε το μπουρκίνι στις αρχές του 2004 ήθελε να δώσει στις γυναίκες μια παραπάνω ελευθερία, όχι να τους τη στερήσει. Η ιδέα γεννήθηκε όταν η ανιψιά της ήθελε να παίξει βόλεϊ, αλλά ήταν δύσκολο να την πάρουν στην ομάδα, επειδή  φορούσε μαντήλα. Η αδελφή της έπρεπε να παλέψει για την κόρη της για να παίξει και αναρωτήθηκε γιατί ένα κορίτσι δεν μπορεί να παίξει βόλεϊ λόγω της σεμνότητας της.

    Όταν τελικά τη δέχθηκαν στην ομάδα και η οικογένειά της πήγε να την παρακολουθήσει στον πρώτο αγώνα διαπίστωσε πως το ρούχο που φορούσε ήταν εντελώς ακατάλληλο για το άθλημα. Έτσι, όταν επέστρεψε σπίτι της η  αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αθλητικό ρούχο που θα μπορούν να φορούν οι Μουσουλμάνες.

    Προτού ξεκινήσει την παραγωγή των μπουρκίνι, η Aheda έκανε ένα ερωτηματολόγιο για να δει τι πιστεύουν οι άνθρωποι για το σχέδιό της. Πολλοί άνθρωποι της μουσουλμανικής κοινότητας στην αρχή ήταν αρκετά διστακτικοί, όμως, γρήγορα κατάλαβαν το σκοπό του μπουρκίνι.

    Το μπουρκίνι ήρθε στο επίκεντρο της προσοχής, όταν η Ναυαγοσωστική ομάδα της Αυστραλίας εισήγαγε ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση αγοριών και κοριτσιών μουσουλμανικής θρησκείας.

    Για την Aheda Zanetti, τα μπουρκίνι αντιπροσωπεύουν την ελευθερία, την ισότητα και την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων. Δεν έχει να κάνει με το Ισλάμ και τη θρησκεία, αλλά με τους ανθρώπους. Μάλιστα, η ίδια αναφέρει πως τα μπουρκίνι είναι απλά ένα ρούχο, που όλοι μπορούν να φορέσουν. Δε χρειάζεται να ασπάζονται τη θρησκεία αυτή. Ακόμα και Χριστιανοί και Ινδουιστές μπορούν να τα φορέσουν.

    Με αυτό τον τρόπο απαντά η Aheda Zanetti, στον πανικό που έχει επικρατήσει γύρω από τη δημιουργία της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/meta-tis-plaz-kinigi-tou-mpourkini-sinechizete-ke-sta-social-media/69455



    ΣΧΟΛΙΑ