• Διεθνής πολιτική

    Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την ικανότητα της να αποτρέπει πολέμους

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μιλά μπροστά στα σήματα της ΕΕ

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ


    Την ανάγκη να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητά της ΕΕ για να αντιμετωπίζει πολέμους, υπογράμμισε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    “Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να αποτρέπει πολέμους”, δήλωσε ο Μπορέλ. «Ένα από τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε από την εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί στρατηγικά για τον εαυτό της», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι για πρώτη φορά, μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου, μία χώρα που μάλιστα είναι και πυρηνική δύναμη, εισβάλει σε μια άλλη ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα.

    Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση της ελευθερίας για το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Σαρλ Μισέλ: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «γεωπολιτική τρομοκρατία»

    Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «γεωπολιτική τρομοκρατία», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια επίθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά για επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Πριν από πέντε ημέρες ο Πούτιν ξεκίνησε μια μαζική εισβολή στην Ουκρανία, έναν αδικαιολόγητο πόλεμο χωρίς καμία πρόκληση, που βασίστηκε σε φρικτά ψέματα», δήλωσε ο Μισέλ. «Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ουκρανία και να προστατέψει την ειρήνη και τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

     

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

    «Όλο και περισσότερες χώρες δεσμεύονται σε μια αντιπολεμική συμμαχία. Μαζί με τους λαούς από όλο τον κόσμο στέλνουν ένα κοινό μήνυμα: Ρωσία, σταμάτα τον πόλεμο. Πήγαινε σπίτι. Έλα να μιλήσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Σχετικά με το «νόμιμο» αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην ΕΕ για το θέμα αυτό.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και στην αλληλεγγύη που εμπράκτως εκφράζει η ΕΕ προς την Ουκρανία, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με στρατιωτικά μέσα που θα δοθούν από τα κράτη-μέλη.

    Διαβάστε επίσης

    Όλαφ Σολτς: Προειδοποίηση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας-Το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει

    Ουκρανία: Κόντρα Λεμέρ-Μεντβέντεφ: «Θα γονατίσουμε τη ρωσική οικονομία», «Προσέξτε τα λόγια σας»

    Capital controls ανακοίνωσε η Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ