• Διεθνής πολιτική

    Ζαπορίζια: Η Ρωσία απέτρεψε προσπάθεια κατάληψης του σταθμού

    • NewsRoom


    Η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τον σταθμό της Ζαπορίζια.  Ανέφερε ότι μια ουκρανική ναυτική δύναμη με περισσότερους από 250 στρατιώτες επιχείρησε να αποβιβαστεί στην ακτή μιας λίμνης κοντά στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία γύρω στις 11 μ.μ. τοπική ώρα την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.

    “Παρά την παρουσία εκπροσώπων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε για άλλη μια φορά να καταλάβει το εργοστάσιο”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

    Καταστράφηκαν 20 ουκρανικά σκάφη

    Η Ρωσία δήλωσε ότι οι δυνάμεις της απέτρεψαν την επίθεση με πλήγματα από στρατιωτικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, καταστρέφοντας 20 ουκρανικά σκάφη και αναγκάζοντας άλλα να διασκορπιστούν και να ανακαλέσουν την επίθεση. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αναφορά.

    Το Κίεβο και η Μόσχα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για επιθέσεις στο εργοστάσιο, τον μεγαλύτερο σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, τους τελευταίους μήνες. Ο σταθμός καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά είναι συνδεδεμένος με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και εξακολουθεί να λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό.

    Ο ΙΑΕΑ έστειλε αποστολή στον πυρηνικό σταθμό αυτή την εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να προκαλέσει μια πυρηνική καταστροφή τύπου Τσόρνομπιλ στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

    Η κατάσταση είναι σοβαρή

    Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής είναι υψηλός. Η Ουκρανία και η Δύση έχουν πει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την τοποθεσία ως βάση για βαρέα όπλα σε μια κίνηση για να αποθαρρύνει την Ουκρανία από το να πυροβολήσει εναντίον της.

    Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού αρνήθηκε την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει βαρέα όπλα στο εργοστάσιο ή κοντά σε αυτό και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι διαπράττει “πυρηνική τρομοκρατία” μέσω των επιθέσεών της στις εγκαταστάσεις. Εκπρόσωπος του εγκατεστημένου από τη Ρωσία καθεστώτος στην κατεχόμενη Ζαπορίζια δήλωσε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο ήταν ήρεμη το πρωί του Σαββάτου.

    Διαβάστε επίσης

    Ρόλο διαμεσολαβητή για τη Ζαπορίζια διεκδικεί ο Ερντογάν

    Δύο κινεζικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν

    Βρετανία: Η Ουκρανία εκμεταλλεύεται την κακή ηγεσία στον ρωσικό στρατό



    ΣΧΟΛΙΑ