• Διεθνής πολιτική

    Ζαχάροβα: «Η Ουάσινγκτον ο μεγάλος ωφελημένος με την κατάσταση του Nord Stream»

    • NewsRoom
    Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

    Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών


    Ο μεγάλος ωφελημένος από την κατάσταση με τον Nord Stream στη Βαλτική είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

    «Αλλά υπάρχει και ένας απόλυτος ωφελημένος από αυτή την κατάσταση. Φυσικά, αυτή είναι η Ουάσινγκτον», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Πέμπτη. «Το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου, για να συνοψίσω όσα έχουν ειπωθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους τα τελευταία, πολλά χρόνια, θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αυξήσουν τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ», δήλωσε η Ζαχάροβα.

    «Η αμερικανική πλευρά θα αρχίσει ωστόσο να καθοδηγείται από την κοινή λογική»

    Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για ρεαλιστική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο διάστημα, παρά την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις των δυο χωρών και αναμένει ότι θα υλοποιηθούν κοινά σχέδια για την αποστολή Ρώσων κοσμοναυτών και Αμερικανών αστροναυτών στο διάστημα.

    «Προχωράμε από την παραδοχή ότι, παρά την πρωτοφανή όξυνση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων λόγω της Ουάσιγκτον, είναι προς το συμφέρον των χωρών μας να διατηρήσουμε τη ρεαλιστική συνεργασία στο διάστημα. Φυσικά, χαιρετίζουμε την επιτυχή έναρξη της πρακτικής εφαρμογής της συμφωνίας που υπέγραψαν η κρατική εταιρεία Roscosmos και η NASA τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σχετικά με τις διασταυρούμενες πτήσεις», δήλωσε.

    «Θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα ότι τα σχέδια που περιγράφονται θα υλοποιηθούν πλήρως και ότι στις διμερείς μας σχέσεις η αμερικανική πλευρά θα αρχίσει ωστόσο να καθοδηγείται από την κοινή λογική», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

    Διαβάστε επίσης

    Economist: Βλέπουμε τη μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο

    Ντράγκι σε Ζελένσκι: Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων της Ρωσίας

    Ακάρ: «Ας διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα – Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν»



    ΣΧΟΛΙΑ