• Διεθνής πολιτική

    Welt: Η Πολωνία πρέπει να αναβαθμιστεί στην ΕΕ

    • NewsRoom


    Η Welt σχολιάζει τον ρόλο που έχει σήμερα στην ΕΕ, η Πολωνία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επικρίνουμε το σύνταγμα που είναι η σημερινή πολιτική της πολωνικής κυβέρνησης ως κίνδυνο για τη δημοκρατία και την ΕΕ. Ο ακόμη ισχυρός ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος PiS, Jarosław Kaczyński, επικαλείται τακτικά τα φαντάσματα του παρελθόντος, κατηγορεί την αντιπολίτευση για προδοσία και δηλητηριάζει τις πολωνογερμανικές σχέσεις.

    Πρόσφατα, σε συνέντευξή του, υποστήριξε σοβαρά ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί την ΕΕ με μοναδικό σκοπό να πραγματοποιήσει επιτέλους το χιλιόχρονο όνειρο της γερμανικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και η αντιπολίτευση στην Πολωνία βοηθά τους Γερμανούς να το πετύχουν αυτό.

    Περιορισμός του κράτους δικαίου και των μέσων ενημέρωσης

    Το τρομακτικό με αυτές τις άγριες φαντασιώσεις είναι ότι στην Πολωνία δεν τις κοροϊδεύουν, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι είναι αληθινές. Βέβαια, είναι ένα από τα παράδοξα της σύγχρονης Πολωνίας το γεγονός ότι σήμερα – ανάλογα με την έρευνα – το 82 έως 92% των Πολωνών θεωρούν σωστή και σημαντική την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του PiS είναι προφανώς αρκετά ικανοποιημένο με την ΕΕ.

    Οι διανοητικές περιπέτειες του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, καθώς και η πρακτική πολιτική περιορισμού του κράτους δικαίου και των μέσων ενημέρωσης, διευκολύνουν τους Γερμανούς πολιτικούς να αντιμετωπίζουν τη σημερινή Πολωνία ως μια απλή προβληματική περίπτωση στο ανατολικό περιθώριο της ΕΕ: δύσκολη, ενοχλητική, πολιτικά και διανοητικά εκτός εποχής. Ως συνεργάτης του οποίου το πείσμα πρέπει να υπομείνει.

    Αυτή η στάση είναι σκανδαλωδώς συγκαταβατική. Θέτει σε κίνδυνο την ΕΕ. Εάν συνεχιστεί, η Γερμανία θα αποτύχει μπροστά σε ένα σημαντικό έργο που πρέπει να επιλύσει ως η σημαντικότερη χώρα της ΕΕ: την αναβάθμιση της Πολωνίας σε μια από τις τρεις ή τέσσερις ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    PiS ή όχι PiS

    Αυτή τη στιγμή είναι η πιο δυναμική οικονομικά χώρα της ΕΕ. Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δέχτηκε γενναιόδωρα σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανούς. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού συμμετείχαν αυθόρμητα και εξακολουθούν να συμμετέχουν. Και η Πολωνία φέρνει μαζί της μια βαθιά ριζωμένη εμπειρία που δεν έχει η Γερμανία: την εμπειρία ότι η Ρωσία είναι ένα δυνητικά επικίνδυνο κράτος έτοιμο για αυτοκρατορική επέκταση.

    Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, λόγω της προφανώς ακόμη συνεχιζόμενης αυτοκρατορικής της ιστορίας, συνεχίζει να αντιδρά αδιάφορα στο φόβο της Ρωσίας που νιώθει κάθε Πολωνός και Πολωνή. Η παλιά επιθυμία για μια γερμανορωσική συμμαχία και αδελφή ψυχή είναι ακόμα ζωντανή. Τότε οι λαοί που ζούσαν μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας εμφανίστηκαν και εξακολουθούν να εμφανίζονται ως κάτοικοι μιας άβατης γης: ασήμαντοι και ενοχλητικοί.

    Είναι επίσης αυτή η αδιαφορία που έκανε τη Γερμανία να παραβλέπει επιμελώς τη σταδιακή μετατροπή της Ρωσίας σε κατακτητικό κράτος. Και, αντίθετα, είναι προς τιμήν της Πολωνίας ότι, από το τέλος του Σιδηρού Παραπετάσματος, έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η Ρωσία αποτελεί έναν σταθερά αυξανόμενο κίνδυνο. Η Γερμανία και τα άλλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη της ΕΕ αγνόησαν αυτές τις προειδοποιήσεις. Και τα απέρριψε ως γκρίνια των οπισθοδρομικών. Η Γερμανία έχει κάθε λόγο να ζητήσει συγγνώμη γι’ αυτό.

    “Πρέπει να νικήσουμε την απειλή του ιμπεριαλισμού εντός της ΕΕ”

    Αυτό περιλαμβάνει επίσης την επιτέλους σοβαρή αντιμετώπιση της πολωνικής κριτικής προς την ΕΕ. Πρόσφατα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δεν αναφέρθηκε στο πρόβλημα του κράτους δικαίου της Πολωνίας σε άρθρο του στην εφημερίδα “Die Welt”. Ωστόσο, επιτέθηκε έντονα στην ΕΕ, η οποία επικρίνει και επιβάλλει κυρώσεις για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση PiS. Έγραψε: “Πρέπει να νικήσουμε την απειλή του ιμπεριαλισμού εντός της ΕΕ”. Με αυτό εννοεί τη Γερμανία και τη γαλλογερμανική συμμαχία, η οποία από την αρχή της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας θεωρείται αμετάβλητα ως η “ατμομηχανή” της. Το γεγονός ότι αυτή η συμμαχία θα μπορούσε -ακούσια- να έχει μια αυτοκρατορική χροιά δεν είναι μια πολωνική αυταπάτη που βγήκε από τον αέρα.

    Αυτό αποκαλύπτεται σε άρθρο που δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Σε αυτό, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δυναμική της “χρονικής καμπής” που έχει ορίσει για να μιλήσει για μια γενική αναθεώρηση της ΕΕ. Η ΕΕ, έγραψε, πρέπει επιτέλους να γίνει “γεωπολιτικός παράγοντας”.

    Ο Σολτς δεν μιλάει για μια γαλλογερμανική προσέγγιση “go-it-alone”. Ωστόσο, έδωσε στο μάντρα του για την απαραίτητη ενότητα μια τροπή που μόνο ως αλληλεγγύη φαίνεται: “Για μένα αυτό σημαίνει το τέλος των εγωιστικών αποκλεισμών των ευρωπαϊκών αποφάσεων από μεμονωμένα κράτη μέλη. Ένα τέλος στις εθνικές μονομέρειες που βλάπτουν την Ευρώπη στο σύνολό της. Απλώς δεν μπορούμε πλέον να έχουμε εθνικά βέτο, για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική”.

    Γαλλο-γερμανικό go-it-alones

    Αυτή η κριτική στην αρχή της ομοφωνίας της ΕΕ δεν είναι καινούργια. Και τεκμηριωμένη. Αλλά όταν τώρα προβάλλεται από την καγκελάριο του ισχυρότερου κράτους της Ευρώπης με τον τόνο του επικεφαλής στρατηγού που απαγορεύει στον εαυτό του την ενοχλητική σπαζοκεφαλιά των “μεμονωμένων κρατών μελών” – τότε εκδηλώνεται μια γερμανική (ή ακόμη και γαλλογερμανική) αξίωση ηγεσίας που δεν νομιμοποιείται από τίποτα.

    Χάρη στην ενέργειά της και την Ostpolitik, η Γερμανία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι η Ρωσία τόλμησε να πάει σε πόλεμο με την Ουκρανία και να απειλήσει την ύπαρξη ολόκληρης της ΕΕ. Ως η μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη, η Γερμανία απέτυχε να καταστήσει την ΕΕ ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες και να προστατεύσει τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης. Το να απορρέει μια αξίωση ηγεσίας από αυτή την αποτυχία, από όλα τα πράγματα, είναι αλαζονικό. Εδώ χρειάζεται γερμανική ταπεινότητα.

    Η ιδέα ότι η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να αποτελέσουν τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν προφανής εδώ και δεκαετίες. Ακόμα και τότε, όμως, αυτό σήμαινε υποτίμηση της Ιταλίας, του τρίτου μεγάλου ιδρυτικού κράτους – μια υποτίμηση που αργότερα έγινε μια από τις αιτίες της μόνιμης κρίσης της Ιταλίας, η οποία συνεχίζει να επιβαρύνει την ΕΕ σήμερα.

    Ο ρόλος της Πολωνίας

    Το λάθος επαναλήφθηκε απερίσκεπτα μετά την ενσωμάτωση των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν έγινε αυτό που χρειαζόταν επειγόντως: η ένταξη της ευημερούσας Πολωνίας στον κύκλο των αποφασιστικών κρατών της ΕΕ. Όταν η συμφωνία του Μινσκ αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης πριν από χρόνια, η Πολωνία δεν κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αν και αυτό θα ήταν προφανές τόσο για γεωγραφικούς όσο και για πολιτικούς λόγους. Κανείς δεν το μετάνιωσε.

    Αντί να ανατρέψει τώρα την αρχή της ομοφωνίας της ΕΕ και να εδραιώσει έτσι τη γαλλογερμανική κυριαρχία, η γερμανική κυβέρνηση θα έκανε καλύτερα να δώσει επιτέλους στην Πολωνία τη σημασία που της αξίζει για πολιτικούς, οικονομικούς και ιστορικούς λόγους. Σίγουρα, η σημερινή Πολωνία είναι πολιτικά ένας δύσκολος, πεισματάρης εταίρος που συχνά αγνοεί τους κανόνες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους και αποδέχεται. Όμως, ο στόχος της επιτυχίας της ολοκλήρωσης με την Ανατολή θα πρέπει να έχει προτεραιότητα. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Γερμανία συμπεριφέρθηκε απρόσεκτα, συχνά συγκαταβατικά, απέναντι στην Πολωνία και σε όλα τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη της ΕΕ. Θα πρέπει, επομένως, να αντιδράσει στην αστάθεια της πολωνικής πολιτικής όχι με αγανάκτηση, αλλά με αθλητισμό.

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία: Ηγέτες των ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συζήτησαν για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

    Απέπλευσαν ακόμα τέσσερα πλοία με σιτηρά από την Ουκρανία

    Σολτς: “Ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο για παράλογους λόγους”



    ΣΧΟΛΙΑ