• Διεθνής πολιτική

    Βρετανικό Υπ. Πολιτισμού: Δεν θα κάνουμε συζητήσεις για τα Γλυπτά

    • NewsRoom
    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο


    Σε καμία συζήτηση δεν προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, εκτός του πλαισίου των επισήμων συνεδριάσεων της UNESCO, όπως αποσαφήνισε ο Βρετανός υφυπουργός Πολιτισμού Στιούαρτ Άντριου.

    Ο υφυπουργός κλήθηκε από τον Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Δρ. Μάθιου Όφορντ να παρουσιάσει ποιες συνομιλίες έχει κάνει το υπουργείο την τελευταία διετία με το Βρετανικό Μουσείο, με τον επιχειρηματία και ιδρυτή της οργάνωσης Parthenon Project Γιάννη Λέφα και με άλλα εμπλεκόμενα μέρη, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ

    «Οι μόνες συζητήσεις που έχει κάνει το υπουργείο επί του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα συμβαίνουν εντός των επισήμων συναντήσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας στην UNESCO, με την τελευταία στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι να είναι του Μαΐου του 2022», ανέφερε ο Στιούαρτ Άντριου.

    Επίσης, ο υφυπουργός εξήγησε ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση με τον κ. Λέφα ή άλλα εξωτερικά εμπλεκόμενα μέρη.

    Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το Βρετανικό Μουσείο, ο κ. Άντριου τόνισε πως οι επίτροποι διοίκησης είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Γλυπτών και λειτουργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι ο νόμος απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο τη μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του, καθώς και ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου.

    Διαβάστε επίσης:

    Μενδώνη: Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας για οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα



    ΣΧΟΛΙΑ