ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Βρετανία θα φιλοξενήσει σήμερα συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης που αποσκοπούν στον σχηματισμό συνασπισμού χωρών που θα διερευνήσει τρόπους για να ξανανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η ασφάλεια της ζωτικής σημασίας θαλάσσιας αυτής οδού είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λύσουν άλλες χώρες.
Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ιβέτ Κούπερ θα προεδρεύσει της διαδικτυακής συνόδου περίπου 35 χωρών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η οποία θα διεξαχθεί γύρω στο μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Λονδίνο για να εξετάσει τρόπους για την αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Οι ΗΠΑ δεν προβλέπεται να μετάσχουν.
Η σύνοδος αυτή γίνεται αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος χθες, Τετάρτη, το βράδυ, τοπική ώρα, ότι το Στενό θα μπορούσε να ανοίξει «φυσικά» και ότι είναι ευθύνη των χωρών που στηρίζονται στη θαλάσσια αυτή οδό να διασφαλίσουν ότι είναι ανοιχτή.
Στο επίκεντρο οι νάρκες και η προστασία των δεξαμενόπλοιων
Το Ιράν έχει ουσιαστικά κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται συνολικά γύρω στο ένα πέμπτο του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως, σε αντίποινα για τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα που άρχισαν στις 28 Φεβρουαρίου εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το να ξανανοίξει η θαλάσσια αυτή οδός έχει γίνει προτεραιότητα για κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο καθώς εκτινάσσονται οι τιμές της ενέργειας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε χθες ότι η σύνοδος αυτή θα αξιολογήσει «όλα τα βιώσιμα διπλωματικά και πολιτικά μέτρα» για να αποκατασταθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή αφού επιτευχθεί εκεχειρία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν αρχικά την αξίωση του Τραμπ να στείλουν τα πλοία τους στην περιοχή λόγω των φόβων ότι θα συρθούν στη σύγκρουση.
Ωστόσο οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία τις οδήγησε να προσπαθήσουν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό για να διερευνήσει αυτός τρόπους για να ξανανοίξει η θαλάσσια οδός μόλις συμφωνηθεί εκεχειρία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Οι σημερινές συνομιλίες θα αποτελέσουν την πρώτη επίσημη σύνοδο της ομάδας πριν από πιο ενδελεχείς συνομιλίες με τη συμμετοχή στρατιωτικών σχεδιαστών τις ερχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρώτη φάση οποιουδήποτε σχεδίου για το εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ θα αφορά τη διασφάλιση του ότι το θαλάσσιο πέρασμα δεν έχει νάρκες. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση που θα αφορά την προστασία των δεξαμενόπλοιων που διαπλέουν την περιοχή.
Ο Στάρμερ σημείωσε ότι το εκ νέου άνοιγμα της θαλάσσιας οδού «δεν θα είναι εύκολο» και θα απαιτήσει «ένα ενιαίο μέτωπο στρατιωτικής ισχύος και διπλωματικής δραστηριότητας», όπως και τη συνεργασία με τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες ότι άλλες χώρες που χρησιμοποιούν τα Στενά του Ορμούζ θα πρέπει «να βρουν με καθυστέρηση λίγο θάρρος» και «απλώς να το αδράξουν».
«Απλώς πάρτε το, προστατεύστε το, χρησιμοποιήστε το για σας», δήλωσε.
Διαβάστε επίσης:
Τουσκ: Οι απειλές Τραμπ για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ «μοιάζουν με το σχέδιο των ονείρων του Πούτιν»
Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στην ιστορία! Και Έλληνας ανάμεσά τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεραπετρίτης: Καλούμε για άμεση αποκλιμάκωση και μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση στην Μέση Ανατολή
- Κιάτο: Πιάστηκαν τα μαλλιά 40χρονης εργαζομένης σε μηχάνημα – Της έφυγε το δέρμα από το μέτωπο μέχρι το κεφάλι
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αθανασίου και Χατζηβασιλείου οι εν ενεργεία βουλευτές που αναφέρονται στην τρίτη δικογραφία
- Η Εθνική Ασφαλιστική παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα Full Health Value
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.