Διεθνής πολιτική

Βραζιλία: Σπάει επιτέλους τη σιωπή του ο Μπολσονάρου – Άγνωστο αν θα παραδεχθεί την ήττα του

  • NewsRoom
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου


Μετά από περισσότερες από 16 ώρες από τα τελικά αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, ο ηττημένος  Ζαΐχ Μπολσονάρου ετοιμάζεται επιτέλους να σπάσει τη σιωπή του, όπως δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου των Προοδευτικών, ενός κόμματος φίλα προσκείμενου στον απερχόμενο πρόεδρο.

«Καταρχάς, θέλουν από αυτόν να διαβάσει ένα κείμενο, αλλά η μορφή δεν έχει ακόμη καθοριστεί», είπε ο Κλαούντιο Καχάδο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι βέβαιο ότι ο Μπολσονάρου θα παραδεχτεί δημόσια την ήττα του.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα  επικράτησε του Μπολσονάρου με 50,9% έναντι 49,1%.

Λίγοι έχουν δει τον απερχόμενο πρόεδρο από χθες το βράδυ και ο ίδιος έχει τηρήσει απόλυτη σιωπή – μια ασυνήθιστη στάση για έναν ομιλητικό ηγέτη που του αρέσει να μιλά σε ζωντανή μετάδοση και να κάνει συνεχώς αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το πολιτικό του πρότυπο ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η ασυνήθιστη σιωπή του έχει εγείρει ανησυχίες ότι σχεδιάζει να αμφισβητήσει την οριακή νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στον δεύτερο γύρο των βραζιλιάνικων προεδρικών εκλογών. Οι Βραζιλιάνοι αναρωτιούνται αν σχεδιάζει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών ή αν έχει συνειδητοποιήσει ότι τα ψέματα τέλειωσαν, όλα έχουν καθοριστεί και θα πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του.

Πάντως, διεθνείς παρατηρητές και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας θα επικρατήσουν.

Ο χρόνος τελειώνει για να αμφισβητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς πολλοί ξένοι ηγέτες, πολιτικοί σύμμαχοι και υψηλού προφίλ υποστηρικτές έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του Λούλα. Ο Μπολσονάρου δεν έχει ακόμη καλέσει τον αντίπαλό του για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Ένα ανώτερο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του απερχόμενου προέδρου είπε ότι ο Μπολσονάρου πήγε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο χωρίς συνοδεία, δεν είχε συναντήσεις, ούτε δεχόταν τηλεφωνήματα ακόμη και από τους στενότερους συνεργάτες του.

Οι τρεις γιοι του, που είναι πολύ δραστήριοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηρούν επίσης… σιγή ασυρμάτου και δεν ανήρτησαν τίποτα από τότε που η εκλογική αρχή της Βραζιλίας κήρυξε τον Λούλα νικητή.

Ένας ιστότοπος με σατιρικό περιεχόμενο, ο O Sensacionalista, αστειεύτηκε ότι το πρώτο επίτευγμα του Λούλα ήταν ότι κατάφερε να σωπάσει τον Μπολσονάρο για 16 ώρες.

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Νικητής των εκλογών ο Λούλα στην αμφίρροπη μάχη με τον Μπολσονάρου (upd)

Ο Λούλα νέος πρόεδρος της Βραζιλίας – Οι σημαντικότερες ημερομηνίες στη ζωή του ανθρώπου που εξελέγη για τρίτη φορά πρόεδρος ΣΧΟΛΙΑ