• Διεθνής πολιτική

    Βραζιλία: Νικητής των εκλογών ο Λούλα στην αμφίρροπη μάχη με τον Μπολσονάρου (upd)

    • NewsRoom
    Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα

    Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα


    O  Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα νίκησε τον Ζαΐχ Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.

    Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ευνόησαν τον Μπολσονάρου, ωστόσο η εισαγωγή των αποτελεσμάτων από τις περιοχές που παραδοσιακά υποστηρίζουν το κόμμα του Λούλα (Κόμμα των Εργατών – Partido dos Trabalhadores) ανέτρεψαν την εικόνα.

    Με καταμετρημένο το 99,8% , ο  Λούλα συγκεντρώνει το 50,9 των ψήφων, έναντι 49,1% του Μπολσονάρου.

    Ο Λούλα πήρε ξεκάθαρο προβάδισμα χάρη στις ψήφους από τις πολιτείες της βορειοανατολικής περιοχής, στις οποίες μάλιστα η διαφορά υπέρ του υποψηφίου του Κόμματος των Εργατών ήταν τεράστια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Μπαΐα (την τέταρτη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας), όπου το προβάδισμα του Λούλα ήταν μεγαλύτερο των 3,5 εκατ. ψήφων. Αντίθετα, στις πολιτείες της βόρειας περιοχής τα αποτελέσματα ήταν μοιρασμένα, ενώ  ο Μπολσονάρου επικράτησε, αλλά με σαφώς μικρότερη διαφορά σε σχέση με τον αντίπαλό του, στις περισσότερες πολιτείες της κεντροδυτικής, της νοτιανατολικής και της νότιας περιοχής, μεταξύ των οποίων και  δύο από τις μεγαλύτερες πολιτείες της χώρας, το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο. Οριακό προβάδισμα μερικών δεκάδων χιλιάδων ψήφων υπέρ του Λούλα, ωστόσο, σημειώθηκε στην νοτιοανατολική πολιτεία  της Μίνας Ζεράις, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία της χώρας.

    Ο γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου του 1945 Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είχε διατελέσει πρόεδρος της χώρας από το 2003 έως το 2011.  Τον Ιούλιο του 2017, είχε καταδικαστεί σε 9,5 χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, σε μια δίκη που θεωρείται πάντως αμφιλεγόμενη. Ο ομοσπονδιακός δικαστής της υπόθεσης, Σέρχιο Μόρο , έγινε αργότερα υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας στην κυβέρνηση του Μπολσονάρο.

    Μετά από μια ανεπιτυχή έκκληση, ο Λούλα συνελήφθη τον Απρίλιο του 2018 και πέρασε 580 ημέρες στη φυλακή. Ο Λούλα προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018 , αλλά αποκλείστηκε σύμφωνα με τον Νόμο της Βραζιλίας για την «Καθαρή πλάκα» . Τον Νοέμβριο του 2019, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε ότι οι φυλακίσεις με εκκρεμείς προσφυγές ήταν παράνομες και ο Λούλα αποφυλακίστηκε. Τον Μάρτιο του 2021, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Έντσον Φάτσιν αποφάσισε ότι όλες οι καταδίκες του Λούλα πρέπει να ακυρωθούν, επειδή δικάστηκε από δικαστήριο που δεν είχε την κατάλληλη δικαιοδοσία για την υπόθεσή του.

    Η απόφαση του Φάτσιν, η οποία επιβεβαιώθηκε από άλλους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Απρίλιο του 2021, αποκατέστησε τα πολιτικά δικαιώματα του Λούλα. Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάσισε αργότερα τον Μάρτιο του 2021 ότι ο δικαστής Μόρο, ο οποίος επέβλεπε τη δίκη του για διαφθορά, ήταν προκατειλημμένος. Όλες οι υποθέσεις που είχε ασκήσει ο Μόρο εναντίον του Λούλα ακυρώθηκαν έως τις 24 Ιουνίου 2021, επιτρέποντάς του να είναι υποψήφιος ξανά για πρόεδρος στις Βραζιλιάνικες γενικές εκλογές του 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για tweet του Musk σχετικά με την επίθεση στο σπίτι της Πελόζι

    Λαβρόφ: Συνέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας

    Τουρκία: «Το Αιγαίο είναι δικό μας, στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς» – Το βίντεο της τουρκικής προεδρίας που αποθεώνει τον Ερντογάν



    ΣΧΟΛΙΑ