• Διεθνής πολιτική

    Βόρεια Κορέα: Θρίλερ με την ξαφνική «εξαφάνιση» της αδερφής του Κιμ Γιονγκ Ουν

    • NewsRoom


    Ερωτηματικά δημιουργεί στον διεθνή τύπο, η μυστηριώδης εξαφάνιση της αδελφής του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν.

    Φήμες ήθελαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν το τελευταίο διάστημα να βρίσκεται στο νοσοκομείο, όντας σοβαρά άρρωστος και η αδερφή του, Κιμ Γιο Γιονγκ, «έραβε τα καλά της» για να τον διαδεχθεί στην εξουσία. Ωστόσο, ο Κιμ βγήκε από το νοσοκομείο πριν μερικές ημέρες (μάλιστα προέδρευσε σε διάφορες πολιτικές συναντήσεις) και η κατά πολλούς σκληροπυρηνική αδερφή του, ως δια μαγείας, εξαφανίστηκε.

    Οι ειδικοί πιστεύουν πως η Κιμ μπορεί άθελά της να έχει κάνει το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει ένας πιθανός ηγέτης του θρόνου της Πιονγιάνγκ. Το λάθος της ίσως ήταν ότι έχει γίνει πολύ αισθητή η παρουσία της. Αυτό με την σειρά του οδήγησε σε αυξανόμενες εικασίες για τις μελλοντικές της φιλοδοξίες. Κι ενώ μπορεί να μην έχει ακουστεί ξεκάθαρα ο όρος «δεύτερος σε διοίκηση», το γεγονός ότι συζητείται πλέον ανοιχτά, μπορεί να ήταν αρκετό να την βάλει στη λίστα με τους κακούς.

    «Στο παρελθόν, όλοι στερήθηκαν την θέση τους την στιγμή που χαρακτηρίστηκαν ως το νούμερο δύο άτομο στον Βορρά» δήλωσε ο καθηγητής πανεπιστημίου της Κορέας Ναμ Σονγκ γουκ στην Th Chosun Ilbo. «Πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια, αν και η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι μέλος της οικογένειας». Είναι πιθανό, είπε ο καθηγητής Ναμ, πως μπορεί να υποχώρησε από το επίκεντρο της προσοχής με την θέλησή της, προκειμένου να μην επισκιάσει τον αδερφό της.

    Αυτό τον μήνα αναφέρθηκε πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) είχε μάθει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αναθέσει ορισμένους ρόλους στην αδερφή του «λόγω υψηλών επιπέδων άγχους». Το NIS μάλιστα, είπε πως η προεδρία της Κιμ Γιο Γιονγκ στην ισχυρή Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος σήμαινε πως ήταν πλέον «de facto δεύτερη στην διοίκηση». Σίγουρα, η θέση της έχει ενισχυθεί. Ήταν η υψηλότερη, στην κατάταξη, αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας που ταξίδεψε στους Χειμερινούς Αγώνες του 2018 που πραγματοποιήθηκαν στην Νότια Κορέα. Πιο πρόσφατα, είχε εμφανιστεί και στις ΗΠΑ.

    Μάλιστα, η κορεατική εφημερίδα The Chosun Ilbo έχει φτάσει στο σημείο να την αποκαλεί «επιθετικά ορατή». Τα τελευταία χρόνια έχει θεαθεί σε κυβερνητικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου και ήταν στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν σε διεθνείς συνόδους κορυφής. Κι όμως, τις τελευταίες ημέρες αντί να βρίσκεται δίπλα στον θρόνο, δεν είναι πουθενά.

    Πάντως, η Κιμ Γιο Γιονγκ δεν είναι η μόνη φιγούρα που αναλαμβάνει εξέχουσα θέση και η εξαφάνισή της δείχνει το αιματηρό και βάναυσο παιχνίδι ισχύος της Πιονγιανγκ. Ένας παρατηρητής της Βόρειας Κορέας, μάλιστα, είπε ότι το μέλλον της είναι πλέον ξεκάθαρο. Είτε θα ανέλθει στην εξουσία είτε θα χάσει όλη την δύναμή της και «ενδεχομένως και την ζωή της».

     



    ΣΧΟΛΙΑ