• Διεθνής πολιτική

    Βλαντίμιρ Πούτιν: Δεν έχω σκοπό την ανασύσταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δίπλα από τη ρωσική σημαία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν


    Καμία πρόθεση να ανασυστήσει μια ρωσική αυτοκρατορία διαβεβαίωσε πως δεν έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας κατά τη συνάντησή του με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, μια μέρα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάσνκ».

    «Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία», ανέφερε ο Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Αζέρο Πρόεδρο, «αλλά αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».

    Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε όπως και στο χθεσινό του διάγγελμα πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία «αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει» τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος μάλιστα ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

    Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια «διαφορετική κατάσταση» γιατί «το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».

    Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

    Χθες βράδυ, ο Πούτιν, σε μια μακρά και απειλητική ομιλία, αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους γενικά, και προέβαλε τη θέση σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα αδιαχώριστη από τη Ρωσία.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής-αυτονομιστής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αναγνώρισε επίσημα την αποσχισθείσα περιοχή μέσα στα ευρύτερα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

    Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πουσίλιν είπε πως το θέμα της περιοχής που δεν τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών θα επιλυθεί αργότερα.

    «Το συνοριακό θέμα δεν είναι απλό, θα επιλυθεί αργότερα», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης

    Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την αναστολή της αδειοδότησης του Nord Stream 2 και ανακοινώσει κυρώσεις

    Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει άμεσα στη Μόσχα με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα

    ΥΠΕΞ: Οι Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν προς το παρόν στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ