• Διεθνής πολιτική

    Βάγκνερ: Ο περιφερειάρχης της Ροστόφ καλεί τον πληθυσμό να «μείνει σπίτι»

    Γεβγκένι Πριγκόζιν

    Γεβγκένι Πριγκόζιν


    Ο περιφερειάρχης στη Ροστόφ της Ρωσίας (νότια), η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία, κάλεσε τους κατοίκους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να «μείνουν στο σπίτι», καθώς ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, ο οποίος στασίασε εναντίον του γενικού επιτελείου, ανέφερε πως άνδρες του έχουν πλέον καταφθάσει εκεί.

    «Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Ζητώ από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο αν είναι απόλυτα αναγκαίο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram λίγο πριν από τις 04:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

    Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε πως οι δυνάμεις του πέρασαν από την Ουκρανία στο έδαφος της Ρωσίας, στην περιφέρεια Ροστόφ. Ο περιφερειάρχης Γκόλουμπεφ δεν διευκρίνισε αν πράγματι ο κ. Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του βρίσκονται στη Ροστόφ.

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι άνδρες του κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο της Ρωσίας.

    «Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Βάγκνερ», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς.

    Εκρήξεις σε Κίεβο και Χαρκίβ

    Εκρήξεις ήχησαν σήμερα στο Κίεβο και στη Χαρκίβ (ανατολικά), ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο πόλεων, καθώς έχει κηρυχθεί συναγερμός σε όλη την Ουκρανία ενόψει άμεσα επικείμενων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

    «Η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση στην πρωτεύουσα», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση Κιέβου μέσω της πλατφόρμας Telegram.

    Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο έκανε λόγο για «εκρήξεις» στη συνοικία Σολομιάνσκι, διαβεβαιώνοντας ότι «όλες οι υπηρεσίες [άμεσης βοήθειας] στάλθηκαν επιτόπου».

    Ο κ. Κλίτσκο έκανε λόγο για συντρίμμια UAV που κατέπεσαν σε χώρο στάθμευσης. Δεν έδωσε πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    «Ακούστηκαν εκρήξεις στη Χαρκίβ», ανέφερε από την πλευρά του ο Ιχόρ Τερέχοφ, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης.

    Ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για ρωσικούς πυραύλους εν πτήσει κυρίως προς τις περιφέρειες Σούμι (βόρεια), Πολτάβα και Ντνίπρο (κεντρικά).

    Κάλεσε επίσης τους κατοίκους των νότιων περιφερειών Μικολάιφ και Χερσώνα να παραμείνουν σε καταφύγια.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Πριγκόζιν: Οι δυνάμεις της Wagner μπήκαν στο Ροστόφ-ον-Ντον – Θα φτάσουμε μέχρι τέλους

    ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ρωσία

    Η Μόσχα κατηγορεί τον Πριγκόζιν πως υποκινεί εμφύλιο -Στο Ροστόφ δυνάμεις της Wagner


    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ