• Διεθνής πολιτική

    Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Ψήφισε ο Τραμπ στην Φλόριντα

    • NewsRoom
    Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    «Αυτή η νύχτα θα είναι τρομερή». Χωρίς να αποχωρίζεται τις κλασικές του αγαπημένες φράσεις, τις οποίες χρησιμοποιούσε τόσο προτού εκλεγεί όσο και στη διάρκεια της θητείας του, ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε το δικό του μήνυμα ρίχνοντας την ψήφο σε μια αναμέτρηση που διεξάγεται σε κλίμα πόλωσης. Ο διχασμός στις ενδιάμεσες εκλογές της Αμερικής έχει ενταθεί μετά τις καταγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ για νοθεία, όσον αφορά στα αποτελέσματα των προεδρικών του 2020, και με δεκάδες Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους να συνασπίζοται με τη γραμμή του τέως προέδρου.

    Στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα ο Τραμπ, με τη Μελάνια στο πλευρό του, απάντησε με την εξής φράση όταν ρωτήθηκε εάν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα σε δύο χρόνια: «Πιστεύω ότι η Τρίτη θα είναι μια μέρα που θα επικρατήσει για πολλούς ανθρώπους ο ενθουσιασμός». Ερμηνεύοντας τη φράση του αυτή, πολλοί θα έλεγαν ότι ο Ρεπουμπλικανός ετοιμάζεται να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του την επόμενη Τρίτη 15 Νοεμβρίου.

    Έξι πολιτείες στο επίκεντρο

    Σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές, έξι πολιτείες βρίσκονται στο επίκεντρο, με δύο από αυτές- τη Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως το 2020. Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) στις ανατολικές ακτές της χώρας. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. αμφίρροπες προβλέπεται να είναι οι μάχες σε τουλάχιστον είκοσι εκλογικές περιφέρειες, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα βγάλει η κάλπη.

    Οι κάλπες ανοίγουν πρώτα στην Ιντιάνα, το Κεντάκι τη Νότια Καρολίνα, το Βερμόντ, την Φλόριντα και άλλες πολιτείες με τελευταία την Αλάσκα. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους η Πενσιλβάνια όπως και η Τζόρτζια αποτελούν πολιτείες- κλειδιά για τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές .

    Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει στραμμένο το βλέμμα του κυρίως στον μεγαλύτερο εσωκομματικό του αντίπαλο, τον ιδιαίτερα δημοφιλή ντε Σάντις, που βάζει υποψηφιότητα για το αξίωμα του κυβερνήτη στη Φλόριντα. Στην Πενσιλβάνια, ο Αμερικανός τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ, βάζει πλώρη για τη Γερουσία δηλώνοντας λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερο και από την Πενσινβάνια».

    Στο πλευρό του φιλότουρκου Ρεπουμπλικανού που στηρίζει με θέρμη ο Τραμπ βρισκόταν σήμερα η Νίκη Χάλεϊ, η οποία επί θητείας του Αμερικανού δισεκατομυριούχου,είχε διατελέσει μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη.

    Τα φαβορί

    Την ίδια ώρα ο «Δόκτωρ Οζ», τηλεστάρ Μεχμέτ Οζ, θεωρείται ανερχόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικανών διεκδικώντας το αξίωμα του γερουσιαστή στην Πενσιλβάνια. Ο καρδιοχειρουργός σταρ της τηλεόρασης, στενός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ και ακόμη πιο στενών δεσμών με την κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, ο Τουρκο-αμερικανός Δρ Μεχμέτ Οζ, αναμετριέται με τον αντισυμβατικό Δημοκρατικό νυν αντικυβερνήτη της πολιτείας, Τζον Φέτερμαν.

    Ο ίδιος, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος και εξαιρετικά δημοφιλής στην πολιτεία του λόγω του κοινωνικού και πολιτικού έργου, ήταν μέχρι πρότινος το μεγάλο φαβορί στις δημοσκοπήσεις. Το γεγονός ότι παλεύει να αναρρώσει από ένα σοβαρό εγκεφαλικό, που υπέστη τον περασμένο Μάιο, δεν φάνηκε να επηρεάζει αρχικά τους ψηφοφόρους.

    Αυτό ωστόσο άλλαξε ξαφνικά από τα τέλη Οκτωβρίου, μετά το πρώτο και μοναδικό ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του. Παρά τις ιατρικές διαβεβαιώσεις ότι είναι σε θέση να υπηρετήσει στη Γερουσία, η δυσκολία του Φέτερμαν στην εκφορά του λόγου κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση ενέτεινε τον προβληματισμό. «Αν ο Τζον Φέτερμαν είχε φάει ποτέ λαχανικά στη ζωή του, ίσως δεν θα είχε πάθει σοβαρό εγκεφαλικό», δήλωσε στο τέλος Αυγούστου ο Δρ Οζ, που πολλοί από την ιατρική κοινότητα τον έχουν χαρακτηρίσει «τσαρλατάνο».

    Διαβάστε επίσης

    Υποκλοπές – PEGA: “Σφάζονται” στις Βρυξέλλες για την Ολλανδέζα Ευρωβουλευτή Sophie In t’Veld

    Κρις Πάππας: «Θα επανακαταθέσουμε την τροπολογία για τα F-16»

    Σι Τζινπίνγκ: «Προετοιμαζόμαστε και εκπαιδευόμαστε για οποιονδήποτε πόλεμο»



    ΣΧΟΛΙΑ