• Διεθνής πολιτική

    Τζο Μπάιντεν: Επιβεβαίωση την επιλογή της Τζάνετ Γέλεν για το υπουργείο Οικονομικών – Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου

    • NewsRoom

    Η Τζάνετ Γέλεν


    Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε σήμερα ότι επέλεξε την πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ενώ ανακοίνωσε και μέλη-«κλειδιά» της οικονομικής ομάδας του, η οποία θα αναλάβει να παράσχει «άμεση οικονομική στήριξη» στη χώρα που έχει πληγεί από την πανδημία Covid-19.

    «Καθώς ξεκινάμε να εργαζόμαστε για να θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό, αυτή είναι η ομάδα που θα παράσχει άμεση οικονομική βοήθεια στους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια αυτής της οικονομικής κρίσης και θα μας βοηθήσει να ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας σε ακόμη πιο ισχυρή από ποτέ», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν σε μία ανακοίνωση, όπου επιβεβαίωσε τον διορισμό της Τζάνετ Γέλεν.

    Η Γέλεν, η υποψηφιότητα της οποίας θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, αφότου υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Fed.

    Σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, που είχε κυρίως επιλέξει λευκούς άνδρες για σημαντικές θέσεις, οι πρώτες επιλογές του Τζο Μπάιντεν προσδίδουν ποικιλομορφία, όπως συνέβη με το επικοινωνιακό επιτελείο του που απαρτίζεται μονάχα από γυναίκες και παρουσίασε χθες.

    Μεταξύ των προσώπων που αποκάλυψε σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, είναι ο Ουάλι Αντεγέμο ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η Νίρα Τάντεν ως διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού και η Σεσίλια Ράουζ στην ηγεσία του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, όπως ανέφερε η ομάδα του για τη μετάβαση.

    Νιγηριανής καταγωγής, που παρουσιάζεται ως «ειδικός στην μακροοικονομική πολιτική», ο Αντεγέμο διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και προσωπάρχης του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών.

    «Εφόσον επιβεβαιωθεί, ο Αντεγέμο θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

    Ο διορισμός της Νίρα Τάντεν ως διευθύντριας του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού είναι επίσης μια πρώτη για μια γυναίκα ινδικής καταγωγής σε αυτή τη θέση.

    Η καριέρα της Τάντεν «έχει επικεντρωθεί στην υλοποίηση πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για να στηρίξουν τις εργατικές οικογένειες, να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τις ανεξέλεγκτες ανισότητες».

    Μεταξύ των άλλων επιλογών, εκείνη της Σεσίλια Ράουζ. Άλλη μια πρωτοφανής υποψηφιότητα, τονίζει ο Τζο Μπάιντεν:

    «Θα γίνει η πρώτη Αφρο-αμερικανίδα και μονάχα η τέταρτη γυναίκα που θα διευθύνει αυτό το Συμβούλιο στα 74 χρόνια ύπαρξής του».

    Ο νέος πρόεδρος θα έχει επίσης στο πλευρό του τον Τζάρεντ Μπερνστάιν, έναν στενό του συνεργάτη εδώ και χρόνια, καθώς ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος του τα πρώτα χρόνια της διοίκησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Μπερνστάιν θα είναι μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων.

    Η Χέδερ Μπουσέι, που θεωρείται μια «διαπρεπής οικονομολόγος», το ερευνητικό έργο της οποίας επικεντρώνεται στις οικονομικές ανισότητες, θα είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Αμερικανού προέδρου. Είναι συνιδρύτρια του Washington Center for Equitable Growth.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ