• Διεθνής πολιτική

    Τζέρεμι Κόρμπιν: Νέο δημοψήφισμα με δύο επιλογές

    • NewsRoom
    Εκλογές Βρετανία


    Ένα δεύτερο δημοψήφισμα με δύο επιλογές για τον βρετανικό λαό ζητά ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian. Οι δύο επιλογές που θα έχουν να επιλέξουν οι Βρετανοί πολίτες, εξηγεί ο Κόρμπιν, είναι ανάμεσα σε μια πιο λογική συμφωνία για το Brexit και στην παραμονή.

    Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως μια κυβέρνηση Εργατικών θα μπορούσε να επιφέρει μια καλύτερη συμφωνία.

    Η συμφωνία αυτή θα στηρίζεται στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, στενές σχέσεις με την ενιαία αγορά, διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η συμφωνία που προτείνει ο Κόρμπιν να τεθεί σε δημοψήφισμα με δεύτερη επιλογή να είναι η παραμονή.

    Με τη θέση αυτή επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει και στις αναμενόμενες γενικές εκλογές, προκαταλαμβάνοντας προσπάθειες στελεχών του κόμματος όπως ο αντιπρόεδρος Τομ Γουότσον και οι σκιώδεις υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών Τζον ΜακΝτόνελ και Έμιλι Θόρνμπερι που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι το κόμμα των Εργατικών θα υποστηρίξει μία καμπάνια για την παραμονή στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος των Εργατικών υποστηρίζει πως το κόμμα του είναι το μόνο που μπορεί να φέρει εις πέρας το δημοψήφισμα για το Βrexit, είναι το μόνο έτοιμο και αποφασισμένο να δείξει εμπιστοσύνη στο λαό και να σεβαστεί την ετυμηγορία του. Δεν συμφωνεί με κανένα από τα δύο άλλα κόμματα. Ούτε με τους Συντηρητικούς που θέλουν να βγάλουν τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αλλά ούτε και με τους Φιλελεύθερος Δημοκρατικούς που υποστηρίζουν πως θα αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζητώντας την ανάκληση του άρθρου 50 και την ακύρωση του Brexit.

    Το θέμα θα απασχολήσει το συνέδριο του κόμματος που θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Μπράιτον, όπου αναμένεται να υπάρξουν έντονες συζητήσεις γύρω από τις δύο βασικές προτάσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν και αυτών που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση για την παραμονή.

    Σύμφωνα με την Guardian, o επικεφαλής των Εργατικών σκοπεύει να μείνει αμέτοχος στα αιτήματα, εντός και εκτός του πολιτικού του περιβάλλοντος, να πάρει θέση σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και επιλέγει να μείνει ένας “ουδέτερος διαιτητής” που θα εκτελέσει την απόφαση των πολιτών. Για τη στάση του αυτή ήδη δέχθηκε επικρίσεις από την πρωθυπουργό της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία σε μήνυμά της στο Twitter έγραψε: «Το να παραμένεις ουδέτερος στο Brexit είναι μία ντροπιαστική αποποίηση ηγεσίας».

    Μέλη του κόμματος και άνθρωποι που βρίσκονται στο πλευρό του Κόρμπιν ισχυρίζονται που ξεκινάει μια νέα σελίδα στο Εργατικό κόμμα και διαμορφώνει ένα νέο ενδιάμεσο χώρο για τους ψηφοφόρους. Με αυτό τον τρόπο τονίζει τις διαφορές μεταξύ Τόρις και Φιλελεύθερων και ταυτόχρονα δείχνει εμπιστοσύνη στο λαό αφήνοντάς του τη «σκυτάλη», ελεύθερο να αποφασίσει για το μέλλον του.



    ΣΧΟΛΙΑ