• Διεθνής πολιτική

    Τρομοκρατικά σχέδια “για λογαριασμό της Χαμάς” απετράπησαν σε Γερμανία, Ολλανδία και Δανία

    • NewsRoom
    Χαμάς

    Χαμάς


    Σε συλλήψεις υπόπτων, οι οποίοι φέρονταν ότι ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις για λογαριασμό της Χαμάς, προχώρησαν οι αρχές σε Δανία, Ολλανδία και Γερμανία.

    Γενικά, οι ευρωπαϊκές αρχές είναι σε επιφυλακή, καθώς έχουν προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων από ισλαμιστές λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε με την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

    Το Ισραήλ απάντησε εξαπολύοντας αρχικά αεροπορική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και στη συνέχεια χερσαία, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 18.780 ανθρώπων, επίσης αμάχων στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

    Τέσσερις συλλήψεις σε Γερμανία και Ολλανδία

    Αναλυτικότερα, στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις εισαγγελικές αρχές τις χώρας, τέσσερα μέλη της Χαμάς συνελήφθησαν, αφού κρίθηκαν ύποπτα για τον σχεδιασμό επιθέσεων σε εβραϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη.

    Τρεις από τους υπόπτους έχουν τεθεί υπό κράτηση στο Βερολίνο και ένας άλλος στην Ολλανδία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

    «Μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών, οι επιθέσεις κατά Εβραίων σε εβραϊκά ιδρύματα έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα μας μέσα στις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις συλλήψεις.

    «Συνεπώς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι Εβραίοι στη χώρα μας δεν θα χρειαστεί να φοβηθούν ξανά για την ασφάλειά τους», τόνισε.

    Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν σήμερα στη Δανία από τις υπηρεσίες πληροφοριών της σκανδιναβικής χώρας, καθώς θεωρούνται ύποπτοι για την προετοιμασία επίθεσης, συνδέονται με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, δηλώνει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

    “Οι υπηρεσίες της ασφάλειας και της αστυνομίας στη Δανία συνέλαβαν επτά τρομοκράτες που δρούσαν για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, αποτρέποντας μια επίθεση της οποίας στόχος ήταν να σκοτώσει αθώους πολίτες στο ευρωπαϊκό έδαφος”, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Τρεις συλλήψεις στη Δανία

    Όσον αφορά τις συλλήψεις στη Δανία, οι αρχές έκαναν λόγο για τρείς συλλήψεις στη Δανία και μία στην Ολλανδία.

    “Τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως μετά την πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η Χαμάς προσπάθησε να επεκτείνει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, για να πετύχει τον στόχο της να επιτεθεί στους Ισραηλινούς, τους Εβραίους και σε δυτικούς στόχους με κάθε κόστος”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

    “Συγχαίρουμε τους εταίρους μας των υπηρεσιών της ασφάλειας και της αστυνομίας στη Δανία για την επιτυχία της αντιτρομοκρατικής τους επιχείρησης”, η οποία “αποκαλύπτει την επέκταση των υποδομών της Χαμάς στην Ευρώπη”, προσθέτει.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Βουλή – Κόντρα Πλεύρη-Πολάκη για τις δηλώσεις Φλωρίδη: «Απαράδεκτες επικρίσεις» – «Λέτε ψέματα»

    Βρούτσης για οπαδική βία: Καταργείται η υφιστάμενη νομοθεσία, έρχεται συνολική νομοθετική παρέμβαση

    Καρδίτσα: Νεκρός εντοπίστηκε ο 26χρονος αγνοούμενος



    ΣΧΟΛΙΑ