• Top Stories

    Ο Erdogan δε ζητά συγγνώμη, η Ρωσία δεν κάνει πίσω

    Πούτιν - Ερντογάν

    Πούτιν – Ερντογάν


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ρωσική αντίδραση στην κατάρριψη του μαχητικού της αεροσκάφους από τουρκικά F-16, με τη Μόσχα να απαντά με σειρά οικονομικών αντιποίνων, αλλά και με ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων και ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή.

    Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε εκ νέου την Πέμπτη, με τον Vladimir Putin να χαρακτηρίζει «πράξη προδοσίας» την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, ενώ τον Tayyip Erdogan να ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία δε χρωστά καμία συγγνώμη στη Ρωσία, και μάλιστα να καλεί τη Ρωσία να ζητήσει συγγνώμη, επειδή το αεροσκάφος της παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

    Νωρίτερα, η Μόσχα είχε ανακοινώσει την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα από την Τουρκία, επικαλούμενη παραβιάσεις υγειονομικών κανόνων από Τούρκους παραγωγούς που μπορεί να αφορούν ως και το 15% των εισαγόμενων προϊόντων (οι οποίες παραβιάσεις ανακαλύφθηκαν όλως τυχαίως μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους), ενώ απαγορεύτηκαν και οι εισαγωγές πουλερικών από μία τουρκική εταιρεία.

    Οι κινήσεις αυτές ακολουθούν τις προτροπές της ρωσικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της να μην επισκέπτονται την Τουρκία, μία κίνηση που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό οικονομικό πλήγμα για την Άγκυρα, που το 2014 δέχθηκε περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες.

    Διαβάστε: Η Ρωσία… ανακάλυψε ξαφνικά παρατυπίες από Τούρκους παραγωγούς!

    Όμως εξίσου κρίσιμο ζήτημα είναι η απειλή ακύρωσης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος θα μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και θα αντικαταθιστούσε τον South Stream. Υπολογιζόταν ότι θα μετέφερε 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, εκ των οποίων 14 δισ. θα κατέληγαν στην Τουρκία και το υπόλοιπο θα εξαγόταν στην Ευρώπη.

    Διαβάστε: Ο Πούτιν απειλεί με ακύρωση τον Turkish Stream και στέλνει σπίτι τους Τούρκους επιχειρηματίες

    Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Ανάπτυξης Alexey Ulyukayev  ανακοίνωσε ότι στα μέτρα εναντίον της Τουρκίας ίσως περιληφθεί και η ακύρωση της τεράστιας ρωσικής επένδυσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού (μια συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2010).

    Την ίδια στιγμή, η Ρωσία αναπτύσσει αντιεροπορικό σύστημα S-400 στη στρατιωτική της βάση στη Λατάκια της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Putin ενισχύει και την παρουσία της χώρας στη θάλασσα, αποστέλλοντας επιπλέον δυνάμεις, προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο πως η Ρωσία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για παν ενδεχόμενο.

    Πάντως, σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu εμφανίζεται αρκετά πιο διαλλακτικός από τον Erdogan, τονίζοντας πως η Άγκυρα συνεργάζεται με τη ρωσική πλευρά για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, αυτός που κάνει κουμάντο είναι ο Erdogan, που δε φαίνεται διατεθειμένος να ζητήσει συγγνώμη από τη Ρωσία, κι έτσι φαίνεται πως η αποκλιμάκωση της έντασης δε θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.



    ΣΧΟΛΙΑ