ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνησή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One χαρακτήρισε ως «απίθανη» μια νέα 90ήμερη αναβολή των αυξημένων «αμοιβαίων δασμών».
Πρόσθεσε επίσης πως δεν θα άρει τους δασμούς στην Κίνα, εκτός εάν το Πεκίνο προσφέρει «κάτι ουσιαστικό ως αντάλλαγμα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως πιστεύει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές προσαρμόζονται στην δασμολογική του πολιτική. «Όταν κοιτάς τι συμβαίνει, νομίζω ότι το κάνουν. Είπα ότι θα υπάρξει μια μετάβαση», ανέφερε ο Τραμπ. «Οι άνθρωποι δεν το έχουν καταλάβει, τώρα αρχίζουν να το καταλαβαίνουν».
Σχετικά με την Κίνα και το ποιες παραχωρήσεις θα ήθελε να δει από το Πεκίνο, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ήθελε η Κίνα να ανοίξει την οικονομία της. Δήλωσε πάντως πως δεν πιστεύει πως αυτό είναι κάτι που το Πεκίνο εξετάζει, οπότε δεν είναι σίγουρος ότι θα το επιδιώξει ως μέρος των συνομιλιών για τους δασμούς. «Αυτό θα ήταν υπέροχο. Αυτή θα ήταν μια μεγάλη νίκη. Αλλά δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα το ζητήσω, επειδή δεν τη θέλουν ανοιχτή, απλώς δεν τη θέλουν».
Ο Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα στους Times πως οι συζητήσεις με την Κίνα προχωρούν και πως δεν θα τηλεφωνήσει στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εάν ο Κινέζος ομόλογός του δεν τον καλέσει πρώτος. Είχε τονίσει επίσης πως είχε γίνει μια τέτοια συνδιάλεξη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους την Παρασκευή για το εάν μίλησε με τον Σι, λέγοντας: «Θα σας ενημερώσω την κατάλληλη στιγμή. Ας δούμε αν μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία».
Ο Τραμπ δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι «τα πάει πολύ καλά με την Ιαπωνία» και μια συμφωνία είναι «πολύ κοντά».
Ο Τραμπ στη συνέντευξη στους Times απέρριψε επίσης τις αναφορές ότι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ τον έπεισαν να καθυστερήσει τους αμοιβαίους δασμούς του και είπε ότι “δεν ανησυχούσε” για την αναταραχή στις αγορές ομολόγων και μετοχών που προκάλεσε τα υψηλότερα καθήκοντά του.
«Δεν μου είπαν κάτι τέτοιο. Εγώ το έκανα αυτό», είπε ο Τραμπ. «Η αγορά ομολόγων δεχόταν τα ραπίσματα, εγώ όχι».
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Η Ουκρανία δεν έχει υπογράψει ακόμη τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες
Δημοσκόπηση Bloomberg: Αναπτυξιακό φρένο στην Αμερική λόγω δασμών – Πιθανή ύφεση το 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΒΑΞ: Τα επόμενα ορόσημα στη Γραμμή 4 του Μετρό – Μπλοκαρισμένος παραμένει ο σταθμός «Ευαγγελισμός»
- Στα χέρια ΤΕΡΝΑ – ΜΕΤΚΑ η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου – Σύμβαση 300 εκατ. ευρώ
- H super Eurobank και το θολό story της Alpha, το ράλι της ΕΥΔΑΠ, o Paulson και ο Εξάρχου, τo shopping της Αγγελικούση, το placement του Σίψα, o Greg και οι 15 βουλευτές, o Μαργώνης της Παπαστράτος στο My Story και ποιος επιχειρηματίας «αποθεώνει» Τσίπρα!!
- Διονύσης Θεοδωράτος: Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και τρεις προϋποθέσεις για την ηλεκτροδότηση των ακτοπλοϊκών πλοίων στα λιμάνια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.