Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ο Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε κατά του νέου φόρου «pied-à-terre» στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ότι εξετάζει αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει νομικά για να εμποδίσει την εφαρμογή του.

Ο φόρος αφορά δεύτερες κατοικίες υψηλής αξίας και προωθήθηκε από τον δήμαρχο της πόλης, Ζόχραν Μαμντάνι, με τη στήριξη της κυβερνήτριας της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ.

1

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το μέτρο «επικίνδυνο πολιτικό πείραμα», υποστηρίζοντας ότι θα πλήξει την πόλη και θα οδηγήσει εύπορους κατοίκους και επιχειρήσεις σε πολιτείες με ευνοϊκότερη φορολογία. Η τοποθέτησή του ήρθε μία ημέρα μετά την απόφαση δικαστή στο Staten Island να μπλοκάρει προσωρινά την εφαρμογή της πολιτικής. Ωστόσο, η δημοτική αρχή κινήθηκε άμεσα για να ασκήσει έφεση, γεγονός που ανέστειλε προσωρινά την ισχύ της δικαστικής απόφασης.

Ο Μαμντάνι υπερασπίζεται τον φόρο, υποστηρίζοντας ότι είναι νόμιμος και αναγκαίος για τη χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως η ασφάλεια και τα σχολεία. Το μέτρο προβλέπει πρόσθετη φορολογία για δεύτερες κατοικίες αξίας από 1 εκατ. δολάρια και πάνω, με υψηλότερους συντελεστές για ακριβότερα ακίνητα. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για έσοδα 500 εκατ. δολαρίων, αν και ο ελεγκτής της πόλης εκτιμά ότι το ποσό μπορεί να περιοριστεί στα 340-380 εκατ. δολάρια.

Η πολιτική έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εύπορους ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Citadel, Κεν Γκρίφιν. Παράλληλα, τρεις κάτοικοι της Νέας Υόρκης έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αμφισβητώντας τόσο τη διαδικασία εφαρμογής του φόρου όσο και τη δημοσιοποίηση στοιχείων ιδιοκτητών ακινήτων.

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Νέα άνοδο για τις τιμές, στα 88,9 δολάρια το βαρέλι επέστρεψε το Brent

ΙΣΑ: Να θεσμοθετηθεί αμοιβή για τους ιατρούς που συμμετέχουν στις Επιτροπές Ελέγχου της Περιφέρειας

Μάλτα: Προβλήματα με τις πτήσεις από την ηφαιστειακή τέφρα από την Αίτνα