• Διεθνής πολιτική

    Γαλλικός Τύπος: Η Γαλλία αποσύρεται από τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στην Μεσόγειο

    • NewsRoom


    Αποσύρεται από την ΝΑΤΟϊκή άσκηση Sea Guardian στην Μεσόγειο η Γαλλία, διαμαρτυρόμενη για την στάση της συμμαχίας απέναντι σε περιστατικό μεταξύ τουρκικής και γαλλικής φρεγάτας στις 10 Ιουνίου στα ανοιχτά της Λιβύης.

    Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα L’ Opinion, η μόνιμη εκπρόσωπος της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, Μυριέλ Ντομενάχ, απέστειλε στις 30 Ιουνίου επιστολή στον επικεφαλής του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, με την οποία τον ενημέρωσε για την απόφαση.

    Εμφανώς προβληματισμένη από την έλλειψη ΝΑΤΟϊκής υποστήριξης στο θέμα της Λιβύης, η Γαλλία αποφάσισε να αναστείλει την συμμετοχή της από την συμμαχική ναυτική άσκηση Sea Guardian στην Μεσόγειο.

    Η απόφαση του Παρισιού που είναι εν γνώσει του ΝΑΤΟ και των συμμάχων, αναφέρει η ίδια εφημερίδα, ελήφθη μετά από περιστατικό στις 10 Ιουνίου στα ανοιχτά της Λιβύης, κατά το οποίο το τουρκικό πλοίο Oruc reis παρενόχλησε την γαλλική φρεγάτα Curbet, ενώ βρισκόταν σε ΝΑΤΟϊκή αποστολή.

    «Τo NATO δεν πρέπει να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο όσον αφορά στην πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της» είχε δηλώσει προ ημερών Γάλλος αξιωματούχος στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

    Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «έχουμε γνωρίσει πολύπλοκες στιγμές στη συμμαχία, αλλά δε μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και δε μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ».

    «Πρέπει να δούμε (το πρόβλημα), να το πούμε και να το χειριστούμε» υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος πριν από την σύνοδο.

    Μετά τις διαμαρτυρίες από την πλευρά της Γαλλίας και συγκεκριμένα της υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

    Την πληροφορία για την απόσυρση της Γαλλίας γνωστοποίησε ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, η απόφαση αυτή ελήφθη στον απόηχο του πρόσφατου περιστατικού μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων.

    «Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα (σ.σ. με τη Γαλλία). Έχω την ενημέρωση ότι το πολεμικό πλοίο Courbet αποσύρεται από τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις» δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μούσα, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.

    Εξάλλου, ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι επιτέθηκε στο Παρίσι για την πολιτική του στην Λιβύη χαρακτηρίζοντάς την «προκατειλημμένη», καθώς κάνει τα στραβά μάτια -όπως είπε- σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

    «Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα (…) και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις» δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών.

    «Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χάφταρ στα ανατολικά» πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ