• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Πυρά από την αντιπολίτευση σε Ερντογάν για το θέμα των 10 πρέσβεων – Ανησυχία για τη λίρα

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει να κηρυχθούν ως persona non grata οι 10 πρέσβεις που αιτήθηκαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά προκαλεί νέα εσωτερική σύγκρουση στην Τουρκία.

    Την ώρα που οι αντιδράσεις στο εξωτερικό είναι έντονες κατά της Τουρκίας και του καθεστώτος Ερντογάν, η τουρκικής Αντιπολίτευση επιτείθεται στον Τούρκο πρόεδρο, κατηγορώντας τον πως επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας αλλά και πως επιδεινώνει την ήδη προβληματική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

    Ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιτζάρογλου, κατηγόρησε τον Ερντογάν πως ο μόνος λόγος της κίνησης ήταν να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας, καθώς και να δημιουργήσει τεχνητές συνθήκες που θα δικαιολογήσουν την κρίση, αποδίδοντάς την στη Δύση. Όπως ανέφερε σε μήνυμά του ο Κιλιτζάρογλου, ο Ερντογάν σπρώχνει με ταχύτητα την Τουρκία στον γκρεμό.

    «Ο μόνος λόγος για αυτές τις κινήσεις δεν είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων, αλλά η δημιουργία τεχνητών συνθηκών για την καταστροφή της οικονομίας», εξήγησε.

    Σφοδρή επίθεση στον Ερντογάν εξαπέλυσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος ντροπιάζει τη χώρα. Όπως ανέφερε ο πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν και πρωθυπουργός της Τουρκίας, η τουρκική δικαιοσύνη και η χώρα γενικότερα  έχει χάσει πλέον την αξιοπιστία της διεθνώς.

    «Ο κρατικός νους αντικαταστάθηκε από τη ρητορική των καβγάδων του δρόμου. Ντροπιάζετε τη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νταβούτογλου καλώντας να υπάρχει μια δίκαιη δίκη του Οσμάν Καβαλά. «Καταπατώντας τους νόμους και μετατρέποντας την εξωτερική πολιτική σε παζάρι, αυτή η κυβέρνηση κατέστρεψε το γόητρο της χώρας μας», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκίας,  Αμπντουλάχ Γκιούλ επέλεξε να συναντηθεί και να ποζάρει με τον Φιλανδό πρεσβευτή, Άρι Μάκι, ο οποίος είναι μεταξύ των 10 που ο Ερντογάν επιθυμεί να κηρυχθεί persona non gratae. Ωστόσο, ο Γκιούλ, ο οποίος θέλει να κρατήσει μια πιο ουδέτερη στάση ενόψει των επόμενων εκλογών, απέφυγε να προβεί σε κάποια δήλώση.

    Ο Γιαβούζ Ατζιραλίογλου, του Καλού Κόμματος της Μεράλ Εκσενέρ, κάλεσε τον Ερντογάν να αφήσει τις δικαιολογίες και να αντιμετωπίσει το  δομικό πρόβλημα της χώρας, που είναι η  οικονομική κρίση.

    Αύριο η τελική απόφαση

    H τελική απόφαση για την τύχη των 10 πρεσβευτών θα ληφθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μια πιθανή απόφαση σύμφωνη με τις επιθυμίες του Τούρκου προέδρου αναμένεται να έχει πολλαπλές πιθανές επιπτώσεις, με την πιο άμεση να έρχεται σε σχέση με την πορεία της τουρκικής λίρας.

    Το τουρκικό νόμισμα κινείται ήδη κινείται σε ιστορικά χαμηλά το τελευταίο διάστημα, μετά την νέα ανορθόδοξη οικονομικά απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει εκ νέου τα βασικά επιτόκια κατά 200 μονάδες, μετά από πιέσεις του Ερντογάν.

    Την ίδια ώρα, διεθνώς η ενόχληση για την στάση του καθεστώτος Ερντογάν αυξάνεται διαρκώς. Μάλιστα στη Γερμανία, ο πρεσβευτής της οποίας συγκαταλάγεται επίσης μεταξύ των 10 προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο του Ερντγάν, ξεκίνησαν ξανά οι φωνές για εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα.

    Διαβάστε επίσης

    Αντιδράσεις στη Γερμανία για την επίθεση Ερντογάν στους 10 πρέσβεις – Κατανόηση προς την Άγκυρα από το AfD



    ΣΧΟΛΙΑ